Expert: Kärnvapentest sannolikt inom kort

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2022-10-04

Nordkorea har utfört sitt största robottest sedan 2017. Och tidpunkten är med all säkerhet inte en slump, enligt en Nordkoreakännare.

– Från ett nordkoreanskt perspektiv har man hittat ett perfekt tillfälle där man får maximal utdelning.

Nordkoreas nya robottest är allvarligt men inte överraskande, enligt Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

– Nordkorea har varit väldigt konsekvent i sin hållning – man tänker inte nedrusta utan i stället försöka utveckla sin kapacitet, säger han.

I en global världsordning som redan är under mycket oro och press är Nordkoreas upptrappning ytterligare en faktor som bidrar till en allt större instabilitet, säger Niklas Swanström.

– Det här kommer att spä på och öka faran, både regionalt i Asien men även internationellt. Från ett västerländskt synsätt är det väldigt dåligt – men utifrån ett nordkoreanskt perspektiv har man hittat ett perfekt tillfälle där man får maximal utdelning för sina provokationer.

Räknar med ryskt och kinesiskt stöd

Tisdagens robottest sker parallellt med pågående militärövningar mellan USA, Sydkorea och Japan. Nordkorea reagerar alltid i relation till övningar i närområdet, enligt Swanström, men för landet är det alltså också en perfekt tidpunkt i ett större omvärldsperspektiv. Konflikterna i Ukraina och Taiwan gör att Nordkoreas provokation försvinner bakom horisonten, säger han.

– Man vet dessutom att man har stöd av Kina och Ryssland. Skulle det bli utökade sanktioner på grund av detta så kommer de att backa upp Nordkorea, inte minst med tanke på läget i Ukraina och Taiwan.

Niklas Swanström spår en fortsatt upptrappning från nordkoreanskt håll. Någon gång mellan det kinesiska kommunistpartiets kongress i mitten på oktober och USA:s mellanårsval i november är det högst sannolikt att Nordkorea kommer att testa kärnvapen, säger han.

– Det är något vi nog kan förvänta oss i närtid. Vi har haft två år av teknologiskt lågvatten på grund av pandemin. Nordkorea känner att den tekniska utvecklingen ligger efter, att man behöver utöka och förbättra missilteknologin.

Kan nå USA

Det Nordkorea saknar är framför allt att testa kapaciteten från ubåtar och huruvida man kan kärnvapenbestycka dem, enligt Swanström.

Exakt hur Nordkoreas kärnvapenkapacitet ser ut vet inte omvärlden. Men att landet har kärnvapen med hög kapacitet är klart – testerna innebär bara en finjustering.

– Vi vet att de har missiler som kan nå USA och vi tror att de går att bestycka med kärnvapen. Frågan är hur många kärnvapen och hur pass effektiv teknologin är, säger han och tillägger:

– Svaret är väl alldeles för effektiv teknologi och alldeles för många kärnvapen, med tanke på att ett kärnvapen är ett för mycket.

Positivt för Kina och Ryssland

De kärnvapentester som Nordkorea tidigare genomfört har gjorts nära den kinesiska gränsen. Frågan nu är huruvida man kommer att testa ovan eller under jord, eller om man kommer att försöka sig på något annat. Klart är att Nordkorea inte har mycket att förlora, säger Swanström.

– Från ett nordkoreanskt perspektiv så sitter man ganska säkert i sadeln. Från ett internationellt perspektiv så blir det komplicerat. Har vi kapacitet, tid och möjlighet att lägga fokus på tre konflikter – Ukraina, Taiwan och Nordkorea? Svårligen, skulle jag säga.

Före de olympiska vinterspelen i Sydkorea 2018 hade det internationella samfundet ett samförstånd kring hur man skulle hantera Nordkorea och hittade vägar som tvingade landet till dialog, enligt Niklas Swanström. Det finns inte i dagens läge. Bristen på samförstånd har skapat ”en perfekt möjlighet för fel sida i ekvationen”, säger han – för de icke-demokratiska staterna.

– Nordkoreas upptrappning kan vara positiv både för Ryssland och Kina, med tanke på att det tar fokus från Ukraina och Taiwan. Det hela är högst olyckligt, för att uttrycka det milt.