Ilska mot Gröna Lund efter att killgänget trängde sig i kön

Föräldern Jonathan Kärre sa ifrån: ”Det ska vara tryggt”

Publicerad 2023-05-24

Kön var monsterlång.

Men ungdomsgänget ville inte vänta – utan trängde sig förbi några flickor i tioårsåldern.

– Min familj älskar att gå på Gröna Lund och jag vill att det ska vara en trygg plats, säger besökaren Jonathan Kärre, 35.

Det var dagens första åk och Jonathan Kärre och hans två barn var taggade. De stod och väntade på att få kasta sig ut i den magkittlande berg- och dalbanan Monster när ett gäng killar anslöt till kön.

Entrén till nöjesfältet Gröna Lund.

– De trängde sig förbi några flickor som var bakom oss. Jag sa till dem att det inte var okej och att de skulle ställa sig sist, säger Jonathan.

Men killarna följde inte hans uppmaning. I stället ifrågasatte de varför en vanlig besökare som Jonathan brydde sig om vad de gjorde.

– De sa att jag inte borde lägga mig i eftersom jag inte jobbar där. Men jag förklarade att vi alla har ansvar för andra människor och att det visst påverkar mig när de tränger sig i kön.

”Borde ha tagits ur kön”

Jonathan Kärre uppmärksammade två attraktionsvärdar på killarnas beteende. De konfronterade gänget, men bråkstakarna fick stå kvar.

Jonathan Kärre sa ifrån när ett killgäng trängde sig i kön på Gröna Lund.

I en Twitter-tråd som fått stor spridning beskriver han hur ungdomarna spottade på golvet, filmade några flickor och ”levde allmänt rövare”.

– De här killarna borde ha tagits ur kön första gången jag sa till personalen. Men i stället tilläts de stå kvar och förstöra för andra.

Efter att gänget åkt den adrenalinstinna turen så mötte några ordningsvakter upp dem.

– Jag vet inte vad som sades eller om det berodde på att jag slagit larm.

Jonathan Kärre är besviken över hur incidenten hanterats.

– Det här var en otrygg upplevelse för min familj. Men Gröna Lund har inte tagit det på allvar över huvud taget.

”Göteborgare är kanske brötigare”

På Twitter har flera delat med sig av berättelser som liknar Jonathans.

”Hade exakt samma upplevelse för ett par veckor sedan”, skriver en person.

”För ett par år sedan blev jag och en kompis påhoppade av ett tjejgäng på Gröna Lund”, twittrar en annan.

Nöjesfältet Gröna Lund på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Enligt informationschefen Annika Troselius har det inte förekommit några allvarligare ordningsstörningar under inledningen av årets säsong.

– Nej, det är ingenting som sticker ut. Men med det sagt så är det naturligtvis ledsamt att höra om besökare som har negativa upplevelser hos oss.

– Ordning och trygghet är våra absolut viktigaste frågor. Alla som besöker Gröna Lund ska kunna slappna av och ha kul.

Gröna Lunds informationschef Annika Troselius.

Förra veckan rapporterade Göteborgs-Posten att Liseberg redan spärrat ett 50-tal årskort. På Gröna Lund är den siffran noll.

– Göteborgare generellt kanske är lite brötigare, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg, till P1 Morgon.

– Även vi har möjligheten att spärra kort för besökare som inte sköter sig. Men det krävs såklart att vi har giltiga skäl för att vidta en sådan åtgärd, säger Annika Troselius.

– Vi har en stor säkerhetsorganisation med en trygghetscentral och ordningsvakter som alltid är tillgängliga och som jobbar aktivt med att säkerställa ordningen i parken varje dag.

ANNONS