Våldtäktsdom rivs upp – misstänkt hävdade att han sov

Publicerad 2022-09-17

Kvinnan och den misstänkte gärningsmannen träffades via Tinder.

Hovrätten anser att övergreppet är bevisat – men river ändå upp våldtäktsdomen.

Den 27-årige mannen hävdar att han gjorde det i sömnen.

Åklagaren Frida Velander är kritisk och överväger att överklaga till Högsta domstolen.

Händelsen inträffade i slutet av februari. Efter en festkväll åkte kvinnan hem till den 27-årige mannen som hon träffat på dejtingappen Tinder. I hans lägenhet pratade de först en stund och hade sedan sex.

Därefter går vittnesmålen isär.

Kvinnan berättar i förhör hur 27-åringen vid tre tillfällen tar strypgrepp på henne och att hon utsätts för övergrepp. Kvinnan beskriver hur hon drabbades av panik och fick en frysreaktion. I förundersökningen framgår också dokumentation av hennes skador.

Den 27-årige mannen berättar i sitt förhör utförligt om hur de först hade sex. Enligt hans version somnade han sedan.

Hur kvinnan fått sina skador säger han sig inte veta.

Hovrätten var inte överens

Tingsrätten dömde 27-åringen, som bor i Stockholm, till fängelse i två år och sex månader. En dom som mannen överklagade.

Och i Svea hovrätt uppger mannen plötsligt att han lider av somnambulism, det vill säga att han går i sömnen. Han kallar två nya vittnen som berättar om situationer där han agerat märkligt i vad som tros vara ett sovande tillstånd. Han förnekar också ett andra samlag ägt rum.

Hovrättens skriver i sitt beslut att det inte går att utesluta att mannen agerat i sovande tillstånd och väljer att fria honom. Detta trots att både tingsrätt och hovrätt anser att kvinnans version i allt väsentligt är bevisad.

I domen efterfrågar rätten ett utlåtande från en sömnexpert kring 27-åringens förklaring, att han begått övergreppet i sömnen.

Något sådant lade inte åklagaren fram.

I domen finns en så kallad skiljaktig mening – ett hovrättsråd och en nämndeman ville se en fällande dom. Hovrättsrådet och nämndemannen menar att mannens vittnesmål indikerar att han agerat i vaket tillstånd.

Bland annat uppger 27-åringen att han slagit henne på rumpan. Kvinnan bekräftar handlingen men säger – till skillnad mot 27-åringen – att det skett efter deras första samlag med samtycke.

Åklagaren beredd att gå till HD

Åklagaren Frida Velander säger till Aftonbladet att hovrätten uppenbarligen ville ha en utredning från en sömnexpert – vilket hon inte ansåg behövdes.

– Jag och den åklagare som hade förhandlingen i hovrätten gjorde bedömningen att bevisningen som fanns var tillräcklig och att ett sakkunnigt vittne inte skulle kunna uttala sig så mycket eftersom det saknas dokumenterad sömngång eller latent problematik hos den här mannen, säger hon.

Ett sådan utredning beskrivs som praxis av hovrätten. Borde det lagts fram?

– Det finns absolut olika hanteringar av det, huruvida man åberopar ett sakkunnigt vittne eller inte. Jag skulle inte säga att det är något som genomgående görs och jag är medveten om fall där man inte åberopat ett sakkunnigt vittne och personen ändå blivit fälld – trots den här invändningen.

Velander är förvånad och missnöjd med domen.

– Jag menar att det som hade framkommit i målet, som den skiljaktiga meningen framhåller, var sådan att man kunde säga att den tilltalade hade agerat i vaket tillstånd.

Det rättsliga läget är oklart, menar Velander.

– Vi tittar på om det här skulle kunna bli en fråga för Högsta domstolen att pröva, säger hon.

Advokaten: ”Helt korrekt”

Mannens advokat Matilda Bergström är av en annan uppfattning.

”Jag anser att min klients version av händelseförloppet får fullt stöd av den av försvaret åberopade bevisningen i hovrätten. Hovrättens bedömning att min klient ska frikännas är helt korrekt och det är givetvis en stor seger att så blev fallet” skriver hon till Aftonbladet.

Allt fler hävdar ”sexsomni”

Det har blivit allt vanligare att sexförbrytare hävdar att de begått övergrepp i sömnen. Den sällsynta diagnosen som åberopas kallas sexsomni. Det är en psykisk sömnstörning som innebär att personen utför sexuella handlingar i sömnen.

I fjol granskade Göteborgs-Posten alla män som hävdat diagnosen sexsomni under perioden 2017–2021.

Av 28 avgjorda fall, merparten våldtäkter, fälldes 21 män och 7 friades.

Följ ämnen i artikeln