Nima Gholam Ali Pour (SD).
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nima Gholam Ali Pour (SD).

SD i Malmö vill avsluta samarbetet med Vänskapsföreningen

Publicerad:
Uppdaterad:
 Nima Gholam Ali Pour (SD).
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nima Gholam Ali Pour (SD).

NYHETER

Företrädare i Vänskapsföreningen i Skåne uppges ha uttalat sig rasistiskt.

Nu vill Sverigedemokraterna att kommunen avslutar relationen med föreningen.

– Man kan inte ha såna relationer och uttala sig på det sättet och sedan fortsätta som att inget har hänt, säger Nima Gholam Ali Pour (SD).

– Det jag håller på att göra är att jag tittar utifrån det jag har befogenhet till, säger kommunalråd Ewa Bertz (L).

För ett år sedan rapporterade Kvällsposten att en medarbetare i Vänskapsföreningen i Skåne, vilka verkar för integration och att bryta segregation, uttryckt sig rasistiskt om judar och armenier samt figurerat på bild med en turkisk islamist.

Föreningen tog kraftigt avstånd från det hela och menade på att medarbetaren blivit grovt offentligt förtalad.

Vänskapsföreningen har sedan dess fortsatt ta emot bidrag från Malmö stad, vilket ifrågasätts av Sverigedemokraterna. Nima Gholam Ali Pour (SD), ledamot i kommunfullmäktige, kommer på torsdagens kommunfullmäktige att lyfta frågan om att Malmö stad ska avsluta samarbetet med föreningen.

”Normaliserar ju den här antisemitismen”

– Det normaliserar ju den här antisemitismen och normaliserar relationer med hatpredikanter. Man kan inte ha såna relationer och uttala sig på det sättet och sedan fortsätta som att inget har hänt. Vi har haft ett problem i Malmö med såna föreningar och Malmö stad har haft relationer med såna föreningar, säga Nima Gholam Ali Pour och fortsätter:

– Vi vill ha ett slut på relationen med vänskapsföreningen. Jag kommer ställa frågan - det är en ärlig fråga - då jag vill veta varför den fortsätter. Man har hört att Socialdemokraterna och Liberalerna ska avsluta alla relationer med föreningar som inte lever upp till Malmö stads värdegrund och ta avstånd från rasism, islamism och extremism. Jag vill veta varför vi fortsätter ha den relationen trots att representanten sitter kvar.

Kommunalråd Ewa Bertz (L), som är ordförande i fritidsnämnden, meddelar att hon nu kommer att titta närmare på förfrågan.

Kollar om de följer regelverket

– Jag har precis fått hans fråga och det jag håller på att göra är att jag tittar utifrån det jag har befogenhet till. Det är fritidsnämndens bidragssystem. Det är det jag kan titta på. Om föreningen har skött sig utifrån de regler vi har satt upp. Om de följer det kommer jag titta mycket noga på, säger Ewa Bertz.

Mer än om föreningen följer regelverket kommer hon inte att väga in i sitt svar på SD:s fråga.

– När det gäller besök, vem man äter lunch med eller vad sjuttsingen det är har inte jag att göra med. Utan det gäller vad fritidsförvaltningen och fritidsnämnden har satt upp och se till att föreningen följer det.

Det kommunala samarbetet består i dag av att Vänskapsföreningen i Malmö tar emot kommunala bidrag.

– De får bidrag från förvaltningen men jag erinrar mig att de varit under en särskild prövning. I så fall måste jag undersöka varför de varit under en särskild prövning.

Vänskapsföreningen i Malmö har som tidigare nämnt tagit kraftigt avstånd från anklagelserna och har anmält Kvällsposten till pressombudsmannen med anledning av artikeln. Ärendet är för närvarande under utredning.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE