Höga böter om restriktioner bryts i Melbourne

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-07-09

Polis vid gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales i Australien. Victoria och dess huvudstad Melbourne har återgått till strängare restriktioner för att motverka spridningen av coronaviruset. Bland annat stängdes gränsen mellan delstaterna häromdagen.

Över fem miljoner invånare i Melbourne i Australien vaknade på torsdagen till skärpta restriktioner.

Vid midnatt, lokal tid, återgick storstadsområdet till det som kallas fas tre, då alla måste hålla sig hemma, undantaget för att handla, motionera, få medicinsk vård eller arbeta.

I mars stängdes australiska städer ner för att dämpa spridningen av coronaviruset. Men då virusspridningen har minskat avsevärt har städer och samhällen gradvis öppnats igen. Tills nyligen, då många nya fall har upptäckts i Melbourne, i delstaten Victoria i södra Australien.

– Det är inte bara det att vi har en andra våg, det är att vi får en andra våg av helt annan karaktär, säger läkaren Katie Allen till ABC Radio.

– Förra gången, med den första vågen, kom 90 procent av fallen från utlandet och de kunde begränsas och sättas i karantän och kvarvarande 10 procent kunde spåras, fortsätter hon.

Polisen har nu satt upp kontroller runt Melbourne i vad man kallar en "stålring" kring staden, för att se till att reglerna efterlevs.

Enligt 9News ska 1 200 poliser kontrollera att restriktionerna följs, med hjälp av cirka 260 personer från militären. Den som bryter mot dem riskerar böter på motsvarande över 10 000 kronor, enligt ABC News.

Natten till onsdagen stängdes gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales. Och efter det har flera andra av Australiens delstater meddelat stängda gränser mot Victoria eller reserestriktioner för personer därifrån. Delstaten Queensland exempelvis öppnar sina gränser till andra delstater på fredag, undantaget resenärer från just Victoria.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen