Protestledare i Mali manar till lugn

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-07-12

Tidigare protester i Malis huvudstad Bamako i juni.

Efter två dagar av våldsamma protester i Mali manar protestledaren till sans.

– Lugna er, snälla, säger han i ett videoklipp som publicerats på sociala medier.

Sju demonstranter har dödats i de häftigaste regimkritiska protesterna på många år.

Demonstranterna kräver att president Ibrahim Boubacar Keïta avgår. Sent i lördags upplöste han landets författningsdomstol i ett försök att blidka protesterna, som ändå fortsatte.

Sammanlagt har fyra personer, därav två tonåringar, dött i upploppen som skett i huvudstaden Bamako under helgen. Ytterligare tre hittades döda i fredags.

Enligt vittnen har säkerhetsstyrkor skjutit skarpa skott mot demonstranterna.

"Tänd inte eld"

Upploppen har varit som allvarligast runt den moské där imamen Mahmoud Dicko har hållit böner. Dicko har blivit en ledargestalt för proteströrelsen. Nu manar han sina anhängare till lugn.

– Lugna er, snälla, säger han i ett videoklipp som publicerats på sociala medier, och lovar att hålla ett tal under söndagskvällen.

– Innan dess, tänd inte eld på några bensinstationer, fortsätter han.

Andra oppositionsledare har gripits i Bamako under helgen. Gruppens högkvarter ska även ha genomsökts.

Ockuperade parlamentet

Författningsdomstolens beslut att ogiltigförlora delar av resultatet från parlamentsvalets två omgångar i mars och april ligger bakom protesterna.

Demonstranterna anser också att presidenten har misslyckats med att tackla ekonomiska och säkerhetsmässiga problem i Mali. Boubacar Keïta säger att han är öppen för dialog, men att protesterna har nått en oacceptabel nivå.

Tidigare på lördagen besökte landets premiärminister Boubou Cissé ett sjukhus med skadade från protesterna. Enligt RFI lovade han då mycket snabba förändringar för att skapa en mer inkluderande regering för att "möta dagens utmaningar".