Separatister i Jemen intar presidentpalatset

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Striderna äger rum i hamnstaden Aden i södra Jemen.
Foto: /TT
Striderna äger rum i hamnstaden Aden i södra Jemen.

Styrkor som strider för ett självständigt södra Jemen säger sig ha intagit presidentpalatset i Aden.

Jemens regering kallar det en kupp och den saudiskledda militäralliansen manar till vapenvila och samtal.

Uppgiften om att palatset har intagits kom i ett videoinspelat uttalande av en talesman för separatisterna. Övertagandet ska ha skett utan motstånd från den saudiskstödda och internationellt erkända regeringen som har sitt säte där.

"Tvåhundra soldater från presidentgardet fick fri lejd ut ur palatset", uppger en företrädare för separatisterna för AFP.

Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi befinner sig i Saudiarabien och palatset sägs därför ha varit i det närmaste tomt.

Anklagas för kupp

Jemens utrikesdepartement anklagar på Twitter separatistrådet STC, som stöds av den styrka som nu intagit delar av Aden, och Förenade arabemiraten för en kupp mot Jemens regering.

Rådet Southern Transitional Council (STC) stöds av Förenade arabemiraten i den komplexa konflikten i Jemen.

Den saudiskledda alliansen som stöder Hadis regering i kampen mot Huthirebellerna manar till "omedelbar vapenvila" och hotar med militärt ingripande mot dem som bryter mot den, rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån. I uttalandet uppmanas parterna att träffas så snart som möjligt för samtal.

På samma sida

Separatistsoldaterna rapporterades tidigare ha tagit över flera av regeringens militärläger som omger hamnstaden Aden. Offensiven, som lett till minst åtta civila dödsoffer, sker efter att våld och stridigheter mellan de formellt allierade parterna brutit ut tidigare i veckan.

Upprinnelsen till striderna är anklagelser från separatisterna som hävdar att ett islamistparti som står nära president Abd Rabbu Mansur Hadi låg bakom en attack mot en militärparad. Parterna står egentligen på samma sida i den över fyra år långa konflikten, men har olika syn på Jemens framtida styre.

Konflikten inom koalitionen mot Huthirebeller försvårar FN:s försök att åstadkomma fred i landet. Som ett svar på de senaste dagarnas våld uppmanar generalsekreteraren António Guterres till omedelbart eldupphör och dialog.

Publicerad: