Black lives matter i Uppsala – experten rasande

Publicerad 2020-06-05

Jeannette Escanilla, tidigare riksdagspolitiker och aktiv i Vänsterpartiet i Uppsala, ligger bakom ansökan.

Förre riksdagspolitikern och Vänsterpartisten, Jeannette Escanilla, planerar för en demonstration i Uppsala till stöd Black lives matter–rörelsen.

Ett initiativ som får stark kritik av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Det är bara plågsamt att höra, säger han.

Enligt Jeannette Escanilla, som är tidigare riksdagsledamot och numera aktiv i Vänsterpartiet Uppsala, har en ansökan lämnats in till polisen.

– Jag har lämnat in en ansökan, men har ännu inte fått något svar. Jag var lite sen med att lämna in den, så de berättade att jag får besked först samma dag, säger Jeannette Escanilla som är noga att poängtera att man har tänkt följa de rekommendationer och riktlinjer som finns.

– Det står klart och tydligt i den inbjudan som jag har gått ut med att jag uppmanar folk att stanna hemma, att det max får vara 50 personer, och att de som ska vara med måste vara friska och att helst också ta med sig både handsprit och munskydd.

Hur är det tänkt att den här manifestationen ska gå till?
– Vi kommer att utgå från slottsbacken, och sedan ska vi vandra i två led ned mot stora torget där vi sedan ska gå ned på knä i en tyst protest mot rasismen, fortsätter Jeannette Escanilla.

– Det är inte planerat för några tal eller liknande, och vi kommer att se till att alla håller avståndet till varandra.

Hur ser du på riskerna att det kommer fler än de 50 som är tillåtna?
– Jag vill verkligen inte vara med och bidra till att smittspridningen ökar, och jag hoppas verkligen inte att det blir på samma sätt som i Stockholm och Malmö.

– Det viktiga här är dock inte att fokusera på coronapandemin, utan att vi står upp emot rasismen.

Vad har du fått för information av polisen i samband med att du lämnade in din ansökan?
– Bara att jag ska få svar på måndag. Men jag hoppas att polisen, om det nu skulle bli fler som kommer, inte agerar som man gjorde still exempel Stockholm. Det här är tänkt att vara en fredlig manifestation.

Daniel Larsson, poliskommissarie vid polisen i Uppsala.

”Känner inte till att det ska ha inkommit någon ansökan”

På polisen i Uppsala vet man om att det planeras för en manifestation.

– Vi känner till att det finns en inbjudan som sprids i sociala medier, och vi har också fått en ansökan under dagen, säger Daniel Larsson, poliskommissarie vid polisen i Uppsala.

Med tanke på hur det har sett ut i Stockholm, och nu senast i Malmö, hur ställer sig polisen till en eventuell manifestation?
– Tillståndsenheten kommer att titta på ansökan om vi kan lämna bifall eller avslag. Men det kan vara så att beslutet kommer först tidigt på måndag.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

”De vet inte vilka krafter de kan dra igång”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, blir rasande när han får höra om planerna.

– Det är ytterst olämpligt. De vet inte vilka krafter de kan dra igång. Så sent som på fredagen hade vi 77 nya dödsoffer, så det är bara plågsamt att höra, säger Björn Olsen.

Enligt den inbjudan som cirkulerar i sociala medier står det att Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att följas, men du tror du inte på det?
– Det har vi väl hört förr? Nej, det är bara naivt att tro att det blir så. Det blir något helt annat när känslorna väl tar över. De här dumheterna måste få ett slut.