M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet

Publicerad 2019-09-13

Moderaterna vill att Systembolaget ska hålla öppet även på söndagarna.

– Jag tycker det är rimligt att människor får bestämma när man ska köpa alkohol, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Sveriges Radio.

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Ledningen kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget.

Moderaternas ungdomsförbund (Muf) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SR.

Det är riksdagen som beslutar om Systembolagets öppettider – i dagsläget sex dagar i veckan och på lördagar fram till klockan 15.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.