Storbanken varnar för kraftigt prisras på bostäder i Uppsala

Publicerad 2020-05-26

Handelsbanken presenterade skräcksiffror.

I april fortsatte priserna för både villor och bostadsrätter i Uppsala att sjunka med 1,1 procent respektive 3,1 procent till följd av coronapandemin.

Samtidigt varnar Handelsbanken för att bostadsmarknaden kan komma att drabbas ännu värre.

Coronapandemin och lågkonjunkturen riskerar att slå undan fötterna för bostadsmarknaden, det varnar nu Handelsbanken för i sin senaste rapport.

Inledningsvis hade inte coronakrisen någon större påverkan på Uppsalas bostadsmarknad, men den senaste tiden har effekterna varit tydliga i form av sjunkande priser på såväl villor som bostadsrätter.

Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co.

Tyngsta tappet på bostadsrätterna

Enligt Valueguards boprisindex för Uppsala, som har tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co, har priserna för bostadsrätter sjunkit med 1,1 procent under april månad, och bostadsrätterna med hela 3,1 procent.

– Prisnedgången under april tillskriver vi helt och hållet corona-oron, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co som ändå ser positivt på framtiden.

– De totala försäljningsvolymerna i Uppsala har den senaste månaden legat på en normal nivå och vissa veckor till och med över det. Det visar att det finns en stark efterfrågan även om försäljningstiderna nu är längre än för några månader sedan.

Hur ser du på Handelsbankens prognos som pekar på ett rejält prisras?
– Jag skulle säga att stjärnorna måste stå på ett visst sätt om vi ska hamna där, att vi får detta worst-case scenario som man målar upp. Jag tror att mycket hänger på arbetslösheten. Jag ska inte säga att Uppsala lever i en egen värld, men tittar man på siffrorna så verkar inte Uppsala ha drabbats lika hårt som andra delar av landet.

Vad beror det på tror du?
– Delvis tror jag det har att göra med att vi inte är beroende av någon större arbetsgivare. Sedan har vi många statligt anställda i Uppsala, till exempel på universiteten.

Ulrika Lööf, vd för Lindbacken, konstaterar att Lindbacken säljer bra – trots krisen.

Nyproduktion sålde nästan slut i Lindbacken

Även på Riksmäklaren är man försiktigt optimistiska trots coronakrisen.

– Vi hade säljstart på en nyproduktion i Lindbacken i mitten av april, alltså mitt under pågående kris, och trots att vi även valde att höja priserna innan säljstart så sålde vi nio av 14 hus. Så där märkte vi inte av någon kris, vilket är väldigt positivt, säger Ulrik Lööf, vd för Riksmäklaren.

Vad beror det på tror du?
– Dels ligger Lindbacken väldigt nära centrala Uppsala, nära till Gränby, sedan har skolan och förskolorna där ett gott rykte. Men just Lindbacken är väldigt populärt. Inte bara hos Uppsalabor, utan vi har också många spekulanter från till exempel Stockholm.

Är Handelsbankens prognos för negativ tycker du?
– Det är lite svårt att säga. Det som skulle kunna ställa till det är om säljarna får kalla fötter och väntar in bättre tider, då tror jag att det kan bli en trögare marknad fram mot hösten.

Hur har ni påverkats av krisen?
– Det är klart att vi känner av att det inte är som vanligt. Framförallt är det väl på begagnatmarknaden som vi märker att det går trögare, försäljningen tar längre tid, men vi får dem ändå sålda, fortsätter Ulrika Lööf.

Så om man ska sälja ska man göra det nu?
– Ja, det tycker jag.