5 000 tyskar i stort turistexperiment på Mallorca

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Spanien vill inleda turistsäsongen den 1 juli.

Men för att garantera säkerheten ska man innan dess genomföra ett experiment med fyra hotell, 5 000 tyska turister och lika många coronatester på soldyrkarön Mallorca.

1 juli är det tänkt att den spanska regeringen ska öppna sina gränser utan karantänskrav på 14 dagar som gäller nu. En förhoppning är att omgående kunna inleda turistsäsongen som är närmast nödvändig för landets hårt coronaprövade ekonomi.

Men för att viljan att rädda ekonomin inte ska öka smittspridningen sjösätter nu Spanien ett gigantiskt turistexperiment med 5000 tyska testresenärer. Det är regionen Balearerna, där Mallorca, Menorca och Ibiza är de stora turistdestinationerna, som redan den 16 juni kommer öppna upp för turistande tyskar, skriver Daily Mail.

Alla som reser till någon av semesteröarna ska först genomgå ett snabbtest på flygplatsen, sedan följa tydliga corona-riskprotokoll på transfern till hotellet där man kommer isolera resenärerna i sex timmar i väntan på resultatet från covid-19-provtagningen. Först därefter får man påbörja sin semestervistelse på allvar.

Tyska fotbollsfans på en strand i Mallorca.
Foto: TT
Tyska fotbollsfans på en strand i Mallorca.

UD avråder från resa

Just nu ser man ut att kunna ta emot cirka 5000 turist-testpiloter fördelat på fyra hotell i Palma de Mallorca men även på Ibiza, Menorca och Formentera.

Enligt Daily Mail ska experiment-planen vara godkänd av transport- och turistdepartementet men fortfarande vänta på godkännande från hälsodepartementet.

Balearerna har varit hyggligt förskonade av coronahärjningarna. Totalt har man 2000 bekräftade fall och 224 dödsfall sedan utbrottet. Ett lyckat test hoppas organisationen för de lokala hotellägarna ska öka utländska turisterna tro på säkerheten i området.

För Svenska turister har i nuläget UD en avrådan från alla icke nödvändiga resor fram till och med 15 juli. Skulle den restriktionen lättas återstår att se om Spanien väljer att öppna gränserna för svenska resenärer. I flertalet turistländer som Cypern och Grekland där man aviserat att man ska öppna sina gränser har det inte gällt för hårt drabbade länder som till exempel Sverige.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE