Så ska Stockholm hantera överfulla sjukhus – om en vecka

Coronasjuka patienter ska vårdas i hemmet

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-31

Om en vecka väntas platserna på Stockholms sjukhus vara fullbelagda.

Tidsgränsen framgår av nya interndokument från Region Stockholm – där vårdcentralerna förbereds på att börja ta över ansvaret för regionens coronapatienter.

Samtidigt ska läkare från primärvården snabbutbildas för att vårda döende patienter i deras egna hem.

Vården i Stockholm går nu in i ”nästa fas i pandemin”.

Så beskrivs situationen i tidigare okända dokument från Region Stockholm.
Dokumenten är en vägledande prognos för ansvariga inom primärvården, det vill säga merparten av vården som inte utförs på sjukhus.

Av handlingarna som är daterade 27 mars framgår att man inte längre kan “hålla ifrån oss patienterna på samma sätt i primärvården, måste börja hantera patientflödet med smittade patienter” eftersom man framöver inte längre kommer att kunna hänvisa till sjukhusen.

Bakgrunden är enligt handlingarna att hela 10 procent av alla patienter med coronasymtom förväntas komma att behöva sjukhusvård.

Men eftersom sjukhusplatserna är begränsade har Region Stockholm satt ett förväntat slutdatum för när intensivvårdsplatserna och slutenvårdsplatserna väntas ta slut i Region Stockholm.

Enligt prognosen som omskrivs i handlingarna tar platserna slut den 7 april. Maxantalet sjukvårdsbehövande, den så kallade peaken, väntas infalla den 29 april.

I och med det skärpta läget ska primärvården nu inriktas på säkerställa största möjliga kvalitet med tillägget att “sänkt kvalitet kan behöva accepteras, kan inte längre sträva efter bibehållen kvalitet”.

Vill inrätta ny vårdform

Av dokumenten framgår också att man planerar för att färre personal ska kunna hantera flera patienter. För att lyckas med det vill regionen vårda coronapatienter också i hemmet inom ramen för ASIH, avancerad sjukvård i hemmet. Man vill också planera för att etablera en ny vårdform, så talat särskilt vårdplatsboende som är ett mellansteg mellan hemsjukvård och äldrevård, där uteslutande coronasmittade äldre personer vårdas “under samma tak”.

För att separera vårdcentralernas coronapatienter från övriga patienter vill Region Stockholm att man öppnar upp särskilda infektionsnoder, att 3-4 vårdcentraler går samman för att på en plats ta emot coronapatienter.

Samtidigt ska läkare inom primärvården snabbutbildas över webben i palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Enligt handlingarna ska den palliativa vården också förväntas ske inom hemsjukvården, det vill säga i patientens eget hem.

Vill ligga steget före

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen (LSSL) i Region Stockholm skriver i en mejlkommentar att prognosen från i fredags som Aftonbladet tagit del av ”är en av flera prognoser som gjorts under de senaste veckorna och syftet med dem är att ligga steget före så att kapaciteten kan förstärkas för att den ska täcka behoven. På de senaste 10 dagarna har IVA-platserna i regionen fördubblats och nu är vi på väg mot en tredubbling. Även andra akutvårdsplatser har stärkts”.

Om vårdcentralernas roll under coronapandemin i Stockholm skriver Christoffer Bernsköld:

”Regionens mer än 200 vårdcentraler är där invånarna mest möter vården. Det är väldigt viktigt att vårdcentralerna upprätthåller den basala hemsjukvården om vi får många sjuka”.

Om snabbutbildningarna i palliativ vård skriver han:

”Syftet är att ge läkare i den allmänna palliativa vården, med inriktning mot basal hemsjukvård, ökad kunskap om hur man kan lindra svåra symtom i samband med covid-19, men kan också kan vara till nytta för både läkare och sjuksköterskor oavsett vårdform.”

Utanför akutmottagningen vid Danderyds sjukhus står provisoriska gula tält där läkare i skyddsmundering kontrollerar alla patienter och avgör vem som kan vara smittad med coronaviruset.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen