Jakob är den första smittade dansken

”Naturligtvis är vi djupt förskräckta”

Publicerad 2020-02-27

Den danske tv-medarbetaren Jakob Tage Ramlyng är det första konstaterade coronafallet i Danmark.

– Det känns overkligt att behöva vara instängd i veckor, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Det var natten till torsdag, vid 2-tiden, som Jakob Tage Ramlyng, anställd på den danska kanalen TV2, fick beskedet på Roskilde sjukhus att han testat positivt för coronaviruset.

– Naturligtvis är vi djupt förskräckta över att det vi trodde var mycket osannolikt är vår verklighet nu. Min fru och jag fick lite chock i går kväll klockan 02.15 när en läkare från infektionsmedicin på Roskilde sjukhus kunde meddela att jag har testats positivt för coronavirus som den första i Danmark, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Jakob Tage Ramlyng kom hem från semestern i måndags. Två dagar senare började han känna av symtomen.

”Ont i halsen”

Nu väntar en tid i karantän i hemmet på Sjaelland, rapporterar Ekstrabladet.

– Vi är vid gott mod, även om jag har huvudvärk, ont i halsen och hosta. Det känns helt overkligt att jag ska vara instängd i veckor men vi försöker att göra det bästa av det, skriver han.

Jakob, hans fru och barn kom hem från en skidsemester i Lombardiet i norra Italien i måndags. På onsdagen, innan han började känna symtom, var han på jobbet.

Jakobs fru och son har också testats för coronaviruset, men deras testsvar var negativa.

Enligt Styrelsen för Patientsikkerhed var det väntat att fall av coronaviruset skulle dyka upp i Danmark. ”Efter utvecklingen i Italien över helgen hade vi väntat oss att se fall av covid-19 i Danmark”, skriver de i ett uttalande i Ekstrabladet.
 

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen