Finansministern vägrade sparka rådgivare – avgick själv

Publicerad:
Uppdaterad:
 Boris Johnson ska ha krävt att samtliga av finansdepartementets rådgivare skulle sparkas.
Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson ska ha krävt att samtliga av finansdepartementets rådgivare skulle sparkas.

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska ha krävt att samtliga av finansdepartementets rådgivare skulle sparkas.

Då lämnade finansministern Sajid Javid själv regeringen.

Ytterligare ett par ministrar fick gå när Johnson stuvade om i styret under torsdagen.

Det blev en turbulent torsdag i Storbritannien när Boris Johnson genomförde sin regeringsombildning.

Att ett antal ministrar skulle få gå hade det redan ryktats om, men två som uppgavs sitta säkert var finansministern Sajid Javid och utrikesministern Dominic Raab.

Så blev det inte.

Tungviktare

Sajid Javid, som beskrivs som en tungviktare i den brittiska regeringen, avgick efter att ha vägrat sparka samtliga sina rådgivare på finansdepartementet, rapporterar flera brittiska medier.

– Han sa att ingen minister med självrespekt kan acceptera sådana grunder, säger en källa till BBC.

Foto: Tom Nicholson / TT NYHETSBYRÅN
Sajid Javid lämnar regeringen.

Det har länge dessutom ryktats att Sajid Javid inte kommit särskilt bra överens med Boris Johnsons nära rådgivare Dominic Cummings, som ska vara den som ligger bakom de stora dragen i dagens ombildning.

Oppositionspartiet Labours skuggfinansminister John McDonnell kallade det hela en maktkamp som Cummings nu vunnit.

– Det här måste vara ett historiskt rekord, en regering i kris efter bara två månader vid makten. Dominic Cummings har helt uppenbart vunnit striden om att ta kontrollen över finansdepartementet och fått tillsätta sin nickedocka som ny finansminister, säger han enligt Sky News.

”Nickedockan” som McDonnell pratar om är Sajid Javids efterträdare, Rishi Sunak, som tidigare var biträdande finansminister. Han utsågs så fort Javids besked blivit nyhet, och beskrivs som en stigande stjärna i Tories. Sunak står nära Boris Johnson och hoppade vid tillfällen under den senaste valkampanjen in för premiärministern i tv-debatter.

Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Rishi Sunak, som tidigare var biträdande finansminister.

Belöna ledamöter

Bostadsministern Esther McVey, näringsministern Andrea Leadsom och justitiekanslern Geoffrey Cox är tre av de totalt sex ministrar, utöver Sajid Javid, som får lämna regeringen i ombildningen.

”När jag nu återvänder till mitt uppdrag som vanlig parlamentsledamot gör jag det med målet att fortsätta stöda dig och din regering”, skriver Cox till Boris Johnson på Twitter.

Vilka som väntas ta över de lediga ministerposterna presenteras under dagen.

Tanken med ombildningen är enligt Downing Street att belöna parlamentsledamöter nu när Boris Johnson och hans Toryparti fått bredare majoritet och på allvar börjat genomföra brexit.

Publicerad:

LÄS VIDARE