Ovanligt många magsjuka av ostron

TT

Publicerad 2020-01-15

Det är inte ovanligt att ostron orsakar magsjuka på vintern, men i december och januari har fallen varit ovanligt många, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Ovanligt många har blivit magsjuka efter att ha ätit ostron under december och januari.

Det är främst ostron från Frankrike som ligger bakom illamåendet och flera franska fiskeområden som levererar ostron har stängts, skriver Livsmedelsverket.

I Sverige har runt 70 personer som ätit ostron sökt hjälp för besvären, men Livsmedelsverket skriver att det lär finnas ett mörkertal med personer som insjuknat utan att kontakta sjukvården.

Symtomen har i de flesta fallen stämt överens med noronviruset, eller vinterkräksjuka som det även kallas. Viruset har hittats i ostron som undersökts och analyserats av Livsmedelsverket och i andra länder.

Även i bland annat Italien och Nederländerna har kräksjuka utbrutit efter att människor sörplat i sig delikatessen och i Frankrike har hundratals människor insjuknat.

Svenska myndigheter spårar nu varifrån ostronen som orsakat sjukdom i Sverige kommer, för att hjälpa till i ett internationellt utredningsarbete. I några av fallen misstänks svenska ostron ha orsakat magsjukan.

Följ ämnen i artikeln