Första svenska läkemedlet mot covid-19 testas

Uppdaterad 2020-08-13 | Publicerad 2020-08-12

Den första svenska medicinen mot covid-19 kan vara på gång.

Snart inleds en så kallad fas 2-studie med patienter från S:t Görans sjukhus.

– Syftet är att bromsa upp den virustriggade hyperinflammationen som kan orsaka allvarliga komplikationer i covid-19-patienter, säger Thomas Olin, vd för läkemedelsbolaget Kancera.

Frivilliga från S:t Görans sjukhus som haft andningsbesvär och dålig syreupptagningsförmåga kommer att behandlas en vecka. Sedan följs resultaten upp efter en vecka och efter 90 dagar.

– Vi räknar med att kunna bromsa upp inflammationen som bidrar till fibrosbildningen som man ser i lungorna och underlätta rehabiliteringen. Vi ser en möjlighet att slutföra studien under hösten, säger Thomas Olin.

Målet är att få fram en medicin mot covid-19.

– Vi har utvecklat en helt unik läkemedelskandidat, som blockerar en specifik del av vårt immunförsvar, som aktiveras av den här virusinfektionen och är kopplad till förändringar som man ser hos ett åldrande immunförsvar, säger Olin.

Att viruset i sig, och ett åldrande immunsystem, ser ut att aktivera samma typ av proinflammatoriska celler kan vara en av anledningarna till att äldre drabbas extra hårt av covid-19.

Frivilliga patienter på S:t Görans sjukhus ska få behandlas en vecka med den nya svenska medicinen.

Läkemedelsbolaget Kancera genomför patientstudien och en djuplodande analys av immunsystemet tillsammans med SciLifeLab på Karolinska institutet i Solna och S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det är den första svenska läkemedelskandidaten som utvecklas i Sverige mot covid-19.

– Vi ser fram mot att bryta ny mark och göra nytta för patienter, säger Olin.

Thomas Olin, vd för läkemedelsbolaget Kancera.

Vad är oddsen för att ni lyckas?

– Mellan 30 och 40 procent lyckas i fas 2, om man tittar på branschgenomsnittet. Men mycket tyder redan på att vi kan slå mot ”gärningsmannen” i immunsystemet som skapar hyperinflammation i covid-patienter. Det har visats med vår läkemedelskandidat i upprepade sjukdomsmodeller av olika inflammationstillstånd och stöds av resultat i friska försökspersoner. Dessutom har vår samarbetspartner på KI utvecklat metoder som gör det möjligt att spåra ”gärningsmannen” i immunsystemet och visa hur effektiv vår behandling är.

Vilka risker finns?

– Att måltavlan – den förmodade ”gärningsmannen” i immunsystemet – vi slår mot inte är begränsande för sjukdomen. Flera markörer tyder ändå på att vi har rätt måltavla.

Men om den inte är begränsande för sjukdomen är det fel måltavla?

–Ja, då kan en blockad av den måltavlan inte göra jobbet på egen hand, säger Olin.

Arkivbild.

PODD Om coronaepidemin och ekonomin

HAftonbladet Daily pratar med ekonomen Claes Hemberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen