Fick vända på Bali - det provisoriska passet gällde inte

Publicerad 2015-07-30

Det skulle bli en drömsemester på Bali.

Men Susanna hade ett provisoriskt pass – och fick vända om på den indonesiska flygplatsen.

Emirates Airlines vägrar ersätta henne.

– De skiter totalt i mig, säger hon till Aftonbladet.

Susanna Viljamaa, 24, hade sett fram emot semestern på Bali – i hela sitt liv.

– Det har alltid varit mitt drömresmål, det är inte en charter till Grekland direkt. Jag har alltid velat till Bali och vi hade planerat det i flera månader, bokat flyg, hotell och allt, säger hon.

På den indonesiska paradisön skulle hon möta en kompis som bor i Australien för 16 dagars äventyr i solen.

Men på Bali tog det slut – redan på flygplatsen. Polisen vägrade att släppa in henne i landet med ett provisoriskt pass – och efter en timme hade hon tvingats på ett plan tillbaka mot Sverige. Två dagar efter att hon lämnat Arlanda var hon tillbaka i Västerås.

– Det känns totalt hopplöst. Jag har lagt flera tusentals kronor på det här, som jag självklart har sparat ihop till, men det ligger så långt ner på bekymmerslistan just nu. Det är inte bara min semester som är förstörd - det är också min kompis. Ingenting går att få tillbaka, säger Susanna.

”Var livrädd”

Veckan innan avresan i torsdags hade hennes pass blivit btulet. Hon hade ordnat ett provisoriskt rosa pass och försökt få tag på den indonesiska ambassaden i Stockholm för att höra om detta skulle innebära några svårigheter med att komma in i landet. Ingen svarade där, så när hon checkade in på Arlanda bad hon personalen dubbelkolla detta.

– Killen i disken ringde sin manager och sa sedan att det skulle vara helt okej. Efter det har ingen tagit något ansvar, säger Susanna.

Ingen sa heller någonting när hon mellanlandade i Dubai, men vid passkontrollen på Denpasar flygplats på Bali fördes hon bort och satt plötsligt omringad av fem vakter - som snart hade satt henne på första bästa plan tillbaka till Dubai.

– Jag var livrädd. Det enda jag hade hört om Indonesien var att jag skulle hålla koll på min väska eftersom folk kunde stoppa droger i ens bagage. Helt plötsligt sitter jag i ett rum med fem män som inte pratar med mig och får inte veta var min väska är.

Hotade med polis

Och det skulle bli värre. När Susanna väl satt på planet tillbaka brast det för henne. Hon fick en ångestattack i sin stol.

– Jag fick total panik. Jag kunde bara inte gå och sätta mig och åka nio timmar tillbaka. Jag pratade högt i telefon med min kompis. Jag svor, grät och sa att ”det här är helt sjukt”. Då kom flygplanspersonalen fram och bad mig lugna mig. När jag frågade om de skämtade så hotade de med att tillkalla polis i Dubai, säger hon.

Susanna säger att hon bett om en påse att spy i, och att flygvärdinnan då bara gått i väg. På den sista resan till Sverige berättar hon att de hållit kvar henne ”som en brottsling”. Hon landade på Arlanda på lördagen – och har sedan dess försökt få någon förklaring från Emirates Airlines. Det är inte företaget som hållit i incheckningen, men om de betalar ett annat företag för att göra det så är det ändå deras ansvar att hon fått felaktig information, menar Susanna. Hade hon vetat att hon inte skulle komma in hade hon skaffat ett vanligt pass och bokat om sin resa till tre dagar senare.

–  Självklart vet jag att det ligger ett ansvar på mig som resenär att ha rätta resehandlingar men jag tycker fortfarande att det är totalt sanslöst att dessa företag inte ha bättre koll och ger ut felaktig information vid sådana stora och allvarliga frågor.

”De skiter i mig totalt”

Hennes kompis vill åka tillbaka till Australien – och Susanna berättar att hon aldrig känt sig så maktlös och dåligt behandlad i en situation som hon själv inte orsakat.

– Bara hur hela deras personal behandlade mig under resan var fruktansvärt. Sedan har suttit och försökt få tag på dem dygnet runt och får inte några svar överhuvudtaget, säger hon.

– De hade kunnat rätta till det så jävla enkelt. Ge mig en enkel flygresa tillbaka och jag hade kunnat njuta av min semester och skitit i det som hänt. Egentligen borde de sätta mig på första bästa plan tillbaka direkt, men de skiter i mig helt totalt och jag kan inte göra någonting, säger Susanna.

Ingen ersättning

Lars-Ola Nordqvist på PR-byrån Comvision som representerar Emirates Airlines i Sverige, berättar att ett beslut togs på tisdagen – om att inte ersätta Susanna alls.

– Hon har fått ett negativt besked. Emirates har sagt nej och det finns inte mycket man kan göra då eftersom ärendet ligger i Dubai och man där tar beslut enligt de regler man har, säger Lars-Ola Nordqvist.

Pass på dessa länder - om du har provisoriskt pass

Till texten "Fick vända på Bali - det provisoriska passet gällde inte"

Anna Altin, passhandläggare vid passpolisen på Arlanda, säger att det rosa provisoriska passet ska funka i de flesta länder, men att det finns vissa länder där det varit problem. Där kan det variera från gång till gång – och vissa väljer att chansa med varierande resultat. Hon rekommenderar att man ringer respektive ambassad innan avresa för att dubbelkolla.

Dubai

– Där godtas det definitivt inte.

Övriga Förenade Arabemiraten

– Där har det varit lite frågetecken. I övriga Förenade Arabemiraten, till exempel i Abu Dhabi, har det funkat för vissa men inte för andra. Där får man själv avgöra om man vill chansa.

Jordanien

– Här har det också varit problem för vissa.

Indonesien

– Framförallt gäller det Bali. För att få komma in där måste man ha ett visum, vilket de utfärdar på plats om man har ett vanligt pass. Har man ett tillfälligt så bör man uppsöka landets ambassad och ordna ett visum där innan avresa. Reser man då med ett provisoriskt pass så har man kanske inte haft tid att lösa det innan.

Qatar

– Här har det också varit en del problem.

Följ ämnen i artikeln