Frostenson gick med på att lämna Svenska Akademien

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-12

Katarina Frostenson lämnar om Sara Danius gör det – så var dealen i Akademien, det här bekräftar Sara Stridsberg för DN.

Nu tar Akademiens direktör Anders Olsson över rollen som ständig sekreterare.

– Katarina Frostenson gick med på att dra sig tillbaka från sina uppdrag i Svenska Akademien, säger han.

En stund efter att Sara Danius lämnat Börshuset gjorde Akademiens direktör Anders Olsson ett kort uttalande:

– Sara Danius har trätt tillbaka. Katarina Frostenson har meddelat att hon lämnar sina uppdrag i Akademien med förhoppningen att den ska kunna överleva som institution.

I ett sms till Dagens Nyheter, strax efter sammanträdet, skriver ledamoten Sara Stridsberg att dealen i Akademien var att Frostenson lämnar arbetet i Akademien – om Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare.

”Jag har stridit hela denna kväll för att Sara Danius skulle vara kvar som ständig sekreterare. För mig har hon varit ett klart hopp” står det bland annat i sms:et.

När Aftonbladet når Sara Stridsberg vill hon inte ge några fler kommentarer.

– Jag har uttalat mig i DN och det räcker, nu vill jag inte prata mer, säger hon.

Nu ska arbetet med att rekonstruera den svårt sargade Akademien, som i nuläget inte ens har ledmöter nog att välja in nya medlemmar, börja.

– Vi är i en situation som är enormt kritisk och är tvungna att kompromissa. De som försvarat Katarina Frostenson har varit tvungna att ta ett steg tillbaka, säger Andersson Olsson, som hävdar att ingen tvingats bort.

– Katarina Frostenson gick med på att dra sig tillbaka från sina uppdrag. Vi har talat med varandra, det är så man löser kriser, säger Anders Olsson.

Det är också så Akademien ska resa sig ur askan:

– Vi måste pata mycket mer med varandra. Vad som inte kommit fram i media är att många beslut inte har varit kollektivt förankrade.