Jacques Chirac döms för korruption

Publicerad 2011-12-15

Men förre presidenten slipper fängelse

Till slut hann rättvisan ifatt Frankrikes förre president Jacques Chirac.

Han döms för korruption men 79-åringen slipper krypa in i fängelse.

Chirac semestrar på franska rivieran 2009.

Länge lyckades Chirac hålla rättvisan på avstånd med hjälp av sin immunitet. När han avgick som president 2007 försvann den.

Då ändrade Chirac taktik. Med juridiska finter försökte hans advokater hela tiden förhala rättsprocessen. När det inte funkade fick Chirac plötsligt dåligt minne. Istället malde rättvisan på utan honom.

Har minnesluckor

Den fällande domen gäller bland annat att Chirac under sin tid som Paris borgmästare 1977–1995 använde skattepengar för att finansiera det konservativa partiets verksamhet. Ett 20-tal partiarbetare avlönades med pengarna.

När rättegången hölls tidigare i år tog det mindre än en timme för domaren att bestämma att den förre presidenten inte behövde närvara med hänvisning till läkarintyg som sa att han led av avsevärda minnesluckor.

Ändå var han inte sämre än att han på sommarsemestern i S:t Tropez på Rivieran skrev autografer och poserade på bilder tillsammans med turister.

Förste presidenten som inför skranket

Domen på två års fängelse omvandlades omedelbart till villkorlig. Rätten uppger att de tog hänsyn till Chiracs hälsa, ålder och det faktum att han varit landets president.

Chirac är den förste franske president som ställs inför rätta sedan andra världskriget.