Forskarens besked: Börja jobba klockan 10

Publicerad 2018-11-13

Den chef som vill ha hälsosamma och glada anställda bör senarelägga arbetsdagen. Anställda borde få starta arbetsdagen klockan tio, skriver sömnforskaren Paul Kelley i en ny bok.

Att börja arbetsdagen klockan tio är mest rättvist. Det menar den brittiska sömnforskaren Paul Kelley. I en ny bok skriver han att man kanske bör rata den gamla ”nio till fem”-arbetsdagen, enligt Daily Mail. Han skriver att den som ignorerar sin naturliga dygnsrytm utsätter sig för en hälsorisk.

– Att börja klockan tio är rättvisast, om man var tvungen att välja en tid. Det hade minskat sömnbristen för hela befolkningen, säger Paul Kelley till The Sunday Times.

I den nya boken ”Body Clocks” listar han olika kategorier av dygnsrytmer. Den som går upp tidigast, vid klockan fem, kallas ”definitivt morgon” och den som går upp sent, vid klockan tio, kallas ”definitivt kväll” eftersom denna även går och lägger sig sent.

Testa dig fram

På grund av det breda spannet borde chefer låta sina anställda starta arbetsdagen klockan tio, enligt Paul Kelley.

– Det hade haft en direkt positiv inverkan på vuxnas sömnbrist som beror på arbetsdagens tidiga start, säger han.

I boken skriver han att var och en bör testa sig fram för att veta vilken dygnsrytm man har. Sedan bör man försöka anpassa sin arbetsdag efter det.

Följ ämnen i artikeln