Hyr lägenheter – för att sälja sex

Publicerad 2014-06-10

Han trodde att de var vanliga semesterfirare. Men i stället visade det sig att Erik hade hyrt ut sin lägenhet till prostituerade. – En majoritet av prostitutionen i dag sker i lägenheter som hyrts ut av ovetande personer, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Många som reser bort under semestern väljer att hyra ut sin lägenhet för att tjäna lite extra pengar. Men upplevelsen kan bli en helt annan än den uthyraren har tänkt sig. Att lägenheter som hyrs via olika sajter på nätet förvandlas till bordeller är ett växande problem, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi har sett en förskjutning på senare tid där det blir vanligare att prostituerade använder sig av lägenheter som hyrs privat genom lägenhetsförmedlingar i stället för hotell, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostititionsgrupp.
"Fick fram profil till prostitutionssida"
En av dem som drabbats är Erik. Han trodde att han hyrde ut sin lägenhet i Göteborg till två kvinnor som skulle turista och hälsa på en pojkvän som bodde i stan. Men i stället använde de Eriks bostad för att sälja sex.
Erik insåg vad det var som pågick när han kontrollerade en av kvinnornas mobiltelefonnummer.
– Då fick jag fram en profil till en prostitutionssida, säger han till Sveriges Radio.
"Ville bränna upp sängen"
Under de senaste åren har flera liknande fall inträffat i Sverige. 2012 blev två svenska kvinnor på flera internationella nyhetssajter efter att lägenheten de hyrt ut via sajten Airbnb använts som bordell.
Samma år möttes då 28-åriga Sara av ett brev från polisen när hon kom hem efter sommaren. Kvinnan hon hyrt ut sin lägenhet till hade sålt sex.
– Först ville jag bara bränna upp sängen och flytta därifrån, sa hon till Metro.
Offer för trafficking
Enligt polisen är så gott som alltid kriminella ligor som ligger bakom prostitutionen.
– Kvinnorna kan vara offer för människohandel med mycket grovt våld, säger Simon Häggström.
För uthyrare gäller det att se till att någon håller uppsikt över lägenheten.
– För den som ska hyra ut är det svårt att upptäcka prostituerade på förhand. Men om någon, exempelvis en granne, tittar till lägenheten kan verksamheten ofta avslöjas eftersom många män passerar in och ut, säger Simon Häggström.