Staffan, 41, besökte Nordkorea: ”Mörkaste platsen jag varit på”

Publicerad 2018-01-14

2014 besökte Staffan Thorsell Nordkorea.

Han är en erfaren resenär, som flera gånger besökt utsatta och farliga platser, men beskriver Nordkorea-resan som påfrestande.

– Det var totalt förtryck, det är den mörkaste platsen jag varit på, säger han.

Staffan Thorsell

Staffan Thorsell har gjort resor till länder som vanligtvis inte förknippas med semester och avslappning. I sin roll som journalist, och som privatperson, har han sökt sig till platser präglade av förtryck.

– Jag är intresserad av att se hur man lever i sådana miljöer, jag är nyfiken på mänskliga beteenden, berättar han för Aftonbladet.

2014 reste Staffan till Nordkorea - en resa som krävde en hel del förberedelser.

– Min bakgrund som journalist var jag tvungen att dölja, jag hade inte fått visum till landet annars. Jag uppgav att jag jobbade med telekom. Det var en chansning, säger han.

Staffans fick visum och tillåtelse att delta i en resa tillsammans med en grupp turister och en guide.

– Guiden var en person anställd av staten. Hon följde med för att hålla koll på oss som reste. Min stora oro var att någon skulle googla mig och få reda på att jag jobbat för svensk media. Jag var på min vakt varje dag, försökte utläsa i guidens ansikte om hon fått reda på något, berättar han.

”Mörkaste platsen jag varit på”

Trots de tidigare resor han gjort, säger Staffan Thorsell att Nordkorea som land stack ut.

– Det är den mörkaste platsen jag varit på, totalt förtryck råder där. Fattigdomen är väldigt utbredd och hela samhället präglas av rädsla. Kommer någon bli angiven idag? Har man sagt eller gjort något fel? Jag blir fortfarande ledsen när jag tänker på barnen som lever där.

Staffan kom hem från resan med unika filmer som visar det dagliga livet i det stängda Nordkorea - filmer som Aftonbladet nu kan publicera. Det var tillåtet att ta bilder, men bara av vissa motiv.

– Guiden såg till att jag raderade vissa foton, bland annat på människor som släpade ut möbler och eldade upp för att få värme. Hon ville inte att jag skulle visa upp fattigdomen, säger Staffan.

Ett av tillfällena som han tilläts filma var en dans.

– En hyllningsdans till ledaren. Det var helt surrealistiskt, det fanns ingen glädje, utan kändes som att de var skräckslagna och dansade exakt som de blev tillsagda, berättar han.

Staffan menar att den som vill resa till Nordkorea bör göra det av liknande skäl som han själv - för att man är intresserad av att se förtryck på nära håll.

– Man ska inte åka dit för nöjes skull, och inte heller med tanken att man kan göra landet mer öppet genom att vara där. När du är där kommer du inte få höra sanningen om hur folket mår, du blir ljugen för hela tiden.