Svenska rätten är äckligast – i hela världen
Publicerad 2025-01-11 10.57
Geléål, hösoppa, grodögonsallad och friterade silkesmaskar.
Det låter inte gott. Men ingen av de rätterna är äckligast i världen.
Värst av alla är nämligen den svenska rätten blodpalt.
Det är sajten Tasteatlas som har utsett de hundra värsta rätterna i världen. Sajten är en resesajt med fokus på mat, där man guidar nyfikna turister i lokala specialiteter, tipsar om recept från olika länder och utser de bästa restaurangerna, matregionerna och de allra bästa rätterna. Och de sämsta.
Listan baseras på vad sajtens besökare tycker. 11 258 rätter har bedömts och utifrån det har man korat vinnaren. Eller förloraren, beroende på vilken kategori man toppar.
Kniper även tredjeplatsen
Förutom blodpalten, som framförallt äts i de nordligaste delarna av Sverige och Finland, finns flera svenska klassiker med på listan över de äckligaste rätterna. Till och med på pallplats.
På tredje plats finns nämligen calskroven. Alltså Skellefteåskapelsen där man kombinerar en calzone med en hamburgertallrik – inklusive pommes frites, sallad och dressing. Allt ihopbakat och gräddat i ugn.
På plats 29 finns också julbordsrätten lutfisk, på plats 38 kalvsylta och på plats 49 hittar vi blodpudding.
Tyvärr finns ingen svensk rätt med på topplistan över de bästa rätterna. Första platsen där har den colombianska rätten Lechona, som är rostad gris fylld med lök, ärtor, färska örter och massor med kryddor. Godast i världen, tydligen.