Flera dödsfall med covid-19 på äldreboende

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fyra av de fem äldre på boendet som smittats var fullt vaccinerade. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Fyra av de fem äldre på boendet som smittats var fullt vaccinerade. Arkivbild.

NYHETER

Trots att merparten av både personal och boende är vaccinerade har tre personer på ett äldreboende i Svedala kommun avlidit med covid-19. Därtill har ytterligare två boende och två i personalen konstaterats smittade, rapporterar lokala medier.

– Det är oväntat och det är förfärande, säger Svedalas socialchef Leena Berlin Hallrup om dödsfallen.

Fyra av de fem äldre som smittats på boendet var fullt vaccinerade mot covid-19, medan den femte var ovaccinerad, berättar Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska. En av de två i personalen som smittats var också vaccinerad.

– Vi är förvånade, det är även smittskyddet och alla andra inblandade. Vaccinationen gjordes i januari och februari, så det är väldigt anmärkningsvärt, säger Anita Persson till TT.

Ett första fall av smitta upptäcktes på boendet veckan före påsk. Smittspårning pågår och både boende och personal provtas regelbundet. Den avdelning där smittan konstaterats hålls isolerad.

– Vi har nära kontakt med smittskyddsläkare och vårdhygienläkare och får stöttning och råd från dem, säger Anita Persson.

Leena Berlin Hallrup betonar att man inte sänkt garden på Svedalas äldreboenden efter vaccinationerna.

– Vi har fortsatt med full skyddsutrustning.

Personalen har hela tiden arbetat med munskydd och visir och även besökare får skyddsutrustning och behöver boka sina besök.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN