Förening kartlägger skolor för att hålla barnen hemma

Föräldrar hotas att betala vite

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-05

Föräldrar har anmälts och hotats med vite för att barnen hålls hemma från skolan.

Många av dem tillhör riskgrupper och är oroliga för viruset – men skolplikten för barnen gäller ändå.

– Föräldrarna är helt förstörda. De litade på det svenska skolsystemet innan pandemin, säger Elisa Bastiani som har grundat en förening som kartlägger smittspridningen på landets skolor.

Läraren Elisa Bastiani har grundat föreningen ”Covid-19, Skola och Barn”, som kartlägger smittspridningen på landets skolor.

Föräldrar som är med i föreningen har kontaktat henne och berättat att de anmälts och hotats med att betala vite.

För att inte riskera att få in smittan i familjen håller de sina barn hemma från skolan, vilket bryter mot skolplikten i Sverige.

– Flera av föräldrarna är allvarligt sjuka, tillhör en riskgrupp och deras situation är pressad på många olika sätt. Föreningen blir också ett sätt att söka och få stöd, säger Elisa Bastiani.

Elisa Bastiani, lärare och grundare till föreningen ”Covid-19, Skola och Barn”.

”Måste finnas alternativ”

Under pandemin har många skolor haft en kombination av undervisning på distans och på plats.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har varit tydlig med att skolorna ska hållas så öppna som möjligt, beroende på smittläget.

Nyligen meddelade hon att rekommendationen om en blandad distans- och platsundervisning för gymnasieelever inte kommer förlängas efter påsk.

– När pandemin startade skulle riskgrupperna skyddas, men det har inte gällt för barnen. När föräldrarna har vänt sig till rektorer har de fått svaret att barnen inte smittar. Det är en förnekelse av problemet, säger Elisa Bastiani.

Elisa Bastiani berättar att hon varit i kontakt med över 50 föräldrar som haft sina barn hemma under pandemin. I nuläget ökar smittan i alla åldersgrupper, även bland unga och barn, och många av föräldrarna är oroliga.

– Antingen skickar du ditt barn till skolan och riskerar att bli smittad, eller så begår du något brottsligt enligt lagen. Jag är absolut för skolplikten, men det måste finnas något mellanting, något alternativ, säger Elisa Bastiani.

Bild från föreningens kartläggning över smittspridningen på landets skolor.

Riskgrupp inget undantag för skolplikten

I Sverige råder det skolplikt. Det innebär att alla barn måste gå i skolan, även om någon i familjen tillhör en riskgrupp.

– Det är inget nytt för pandemin. Man ska ta kontakt med huvudmannen, rektorn, för att se hur man kan göra för att ordna skolgången på rätt sätt. Exakt hur det organiseras är upp till skolan, säger Helena Olivestam Torold, verksamhetsutvecklare på Skolinspektionen.

Helena Olivestam Torold säger att det är rätt att hota om vite, ifall man misstänker att allt inte står rätt till hemma för barnet.

– Det som är sagt är att man ska göra en orosanmälan om man tror att ett barn far illa, och hot om vite ska göras om man kommit fram till att föräldern inte tar ansvar för skolplikten. Så ifall man kommit fram till det, är det rätt väg att gå.

Finns det andra vägar att gå?

– Hur man kan lösa skolgången beror även på vilken riskgrupp man tillhör. Man ska ha en dialog med skolan och komma fram till vad som är bäst. I många fall kan rektorn lösa det via dialog och kommunikation. Det viktiga är att barnet kan klara sin skolgång.