100 pensionärer i kö för vaccin: ”Kändes som under kriget”

Tar in trängselvärdar som ska ställa folk i rätt ordning

Uppdaterad 2021-04-01 | Publicerad 2021-03-31

Ett hundratal personer stod under förmiddagen i kö utanför Täby kommunhus för att få sin covidspruta.

Nu tar företaget Vaccin direkt in trängselvärdar för att ordna upp situationen.

– Det känns som att stå i kö till matransonering under kriget, säger Eva van den Tempel, 74.

I veckan slog Vaccin direkt upp dörrarna till sin vaccinationslokal i Täby kommunhus. En av dem som bokat tid och var på plats under onsdagen var pensionären Eva van den Tempel, 74. Hon blev förfärad över vad som mötte henne.

Utanför lokalerna ringlade sig en lång kö av pensionärer, redo att få sin covidspruta.

– Det är hundra personer minst i kö, och kön är ungefär 150 meter lång och rör sig inte. Det är trångt och folk som känner varandra ställer sig och börjar prata med varandra och tar av sig munskydden. Det är ju möjligt att det blir smittspridning, säger Eva.

Köade i regnet 40 minuter

Hon uppskattar att hon och hennes man, som båda ska vaccinera sig, har köat i 40 minuter ute i regnet. Hon och andra på plats är kritiska till att man inte verkar ha varit förberedda på hur många som skulle dyka upp till vaccinationerna.

Enligt instruktionerna ska man komma kort före den bokade tiden, vilket Eva och hennes man gjorde.

– När vi bokade via 1177 på nätet var det hur modernt som helst och det gick jättesmidigt, men nu är det som att man är tillbaka till krigstiden, säger hon.

Hon, som själv jobbat som administratör, tycker att vaccinationsprocessen i Region Stockholm överlag verkar rörig, med flera aktörer som inte har tillgång till samma information.

– Vi fick fylla i hälsodeklarationen både på 117 och på plats eftersom den privata vårdleverantören Vaccin direkt inte hade tillgång till alla

Eva säger att personal på plats berättat för henne att flera personer ska ha dykt upp utan att ha bokat tid, vilket ska ha bidragit till de långa köerna.

– Någon som var här igår ska ha tipsat vidare till sina bekanta att det skulle gå. Så det verkar vara folk som inte varit bokade som kommit hit, säger Eva.

”Kommer för tidigt”

Toni Haapanen, vd på Vaccin direkt, säger att han känner till de långa köerna som uppstått på platsen under onsdagen. Enligt honom är en del av problemet att folk kommer för tidigt till sina bokade tider.

– Många kommer mycket tidigt till sina bokningar, vi rekommenderar att man kommer max fem minuter innan. Det är också bra att man kommer ensam, vi ser att vissa kommer med sällskap, såklart blir det då ännu mera trängsel, säger han.

– Vi rekommenderar att man kommer ensam och så nära sin bokade tid som möjligt, säger han.

Ska ställa folk i rätt ordning

För att beta av kön och minska antalet folk på plats har man under dagen tagit in fler vaccinatörer och trängselvärdar.

– Vi har flyttat fler personal till lokalen så fort vi hörde om att det kom fler folk än väntat. Vi försöker också ta in fler värdar. En uppgift för värdarna på plats är att kontrollera vilken tid de har och ställa dem i rätt ordning, säger Toni Haapanen.

Han kan inte bekräfta uppgifterna om att personer utan bokade tider dykt upp för att ta en spruta.

– Jag har svårt att säga om det är så och kan inte kommentera det. Men det ska bara fungera med bokad tid, det är inte drop-in och ska inte vara möjligt att vaccinera sig utan bokad tid, säger Toni Haapanen.

Senare under förmiddagen har Eva och hennes man fått sina första covidsprutor, hälsar Eva.

Man har fått sätta in trängselvärdar som ska ställa folk i rätt ordning.

PODD ”Vi kan vänta oss fler beslut”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen