Här är läget värst på sjukhusen inför påsk

Oroväckande coronaläge: ”30–40-åringar intensivvårdas”

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2021-04-01

Antalet covidpatienter ökar på sjukhusen i nära hälften av landets 21 regioner.

I sex regioner är läget värre nu än under pandemins första våg.

– Vi har rekordmånga patienter nu. Vi har varit tvungna att flytta patienter till andra regioner, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken i Uppsala.

I 10 av landets 21 regioner har antalet covidpatienter har ökat med generellt 10 procent sedan förra veckan. Det visar en sammanställning som Aftonbladet gjort.

I tre regioner har det skett en särskilt kraftig ökning av antalet patienter: Jämtland Härjedalen, Uppsala och Västernorrland.

I Västernorrland är ökningen kraftigast. Sedan förra veckan har 30 procent fler patienter lagts in för covidvård i länet.
– Det är mycket bekymmersamt. Vi har kapacitet kvar och i dag funkar det, men läget kan bli mycket ansträngt, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland

”Inte nått toppen än”

Smittspridningen är fortsatt hög på flera håll i landet och med både högtidsdagar och påsklov ökar oron i många län.

– Det gäller att man verkligen fortsätter att följa rekommendationerna. Man får inte slappna av bara för att det är påsk, ljust och börjar bli varmt, säger Hans Boman.

Nu står påsken för dörren. Enligt smittskyddsläkaren kommer läget att förvärras i Västernorrland.

– Vi är inne i den tredje vågen nu och de senaste fyra veckorna har smittan ökat. Det här kommer fortsätta några veckor och vi har inte nått toppen än, säger han.

Fler än någonsin på iva

I slutet av februari hade Region Uppsala inte en enda covidpatient på iva.

Nu är situationen annorlunda. Efter Västernorrland är Uppsala det län där antalet covid-19-patienter ökat mest.

– Vi har nu rekordmånga patienter. Vi har inte haft så här många iva-patienter sedan pandemin startade, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala.

Enligt regionens statistik har antalet covidpatienter ökat med 20 procent sedan förra veckan.

– Vi har varit tvungna att flytta patienter till andra regioner. Vi försöker öppna för fler platser på iva i dag och under helgen.

Fredrik Sund, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala.

Yngre utan riskfaktorer vårdas

Fredrik Sund säger också att patienterna som läggs in är unga och utan riskfaktorer.

– Flera 30- till 40-åringar får intensivvård. Några av dem har inte underliggande sjukdomar, och det är ett stort bekymmer. Om det här sprider sig till dem som är äldre kan det bli ännu värre, säger Fredrik Sund.

Han tror att den brittiska mutationen är anledningen till att yngre får allvarligare sjukdom.

– Jag tycker det är dags att börja betrakta varje person som potentiellt smittsam i en dödlig sjukdom, även släkt och vänner. Bara för att man känner en person kan den smitta en med en dödlig sjukdom.

Uppgifterna är hämtade från regionernas egen statistik.

Staplarna visar förändring i genomsnittligt antal covid-patienter på regionernas sjukhus under perioden 24–30 mars, jämfört genomsnittet veckan innan.

Så många vårdas i Sverige – region för region

Tabellen visar antalet patienter som för tillfället är inlagda på Sveriges sjukhus i alla regioner. Siffran i parentes är förändringen jämfört med dagen innan.

Antalet coronapatienter på landets sjukhus

Diagrammet visar samtliga covid-patienter inlagda på Sveriges sjukhus varje dag sedan 19 mars förra året. Den mörkare röda färgen visar antalet intensivvårdade patienter. Den ljusare är alla övriga inlagda som vårdas för covid-19.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen