Smittskyddsläkaren i Uppsala: ”Lätt ökning av antalet nya fall”

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-02-23

Antalet nya coronafall har ökat något i Uppsala län samtidigt som den brittiska mutationen fått fäste i området – precis som på flera andra håll i landet.

En av tio smittade kan bära på den nya mutationen, visar ett stickprov från förra veckan.

– Det är svårt att säga att vi är nöjda med det, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.

”På sjukhussidan så har vi haft en nedåtgående trend under de senaste dagarna, framför allt på intensiven”, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare Uppsala.

Andelen positiva provsvar ökade vid fyra av elva provstationer i region Uppsala förra veckan jämfört med veckan innan, visar statistik från regionen som Aftonbladet tagit del av.

Störst ökning noterades vid provstationen i Skutskär och Tierp. Där testade 19,2– 15,1 procent positivt, vilket är 7,6–7,9 procentenheter högre än veckan innan. Vid stationen på Kungsgärdet och i Stenhagen där andelen också ökade, testade 8,9–11,4 procent positivt, vilket är 0,5–1,3 procentenheter högre än veckan innan. 

Vid de andra stationen, i Enköping, Gottsunda, Heby, Nyby, Knivsta, Bålsta och Östhammar, testade 5,3–10,6 procent positivt, vilket är 0,3–7,6 procentenheter lägre än veckan innan. Den stört minskning registrerades i Knivsta. 

Överlag låg dock andelen smittade kvar på ungefär samma nivå som tidigare i regionen, även om antalet positiva provsvar ökade.

– Spridningen går inte rätt upp, utan vi tillhör länen som har något av en platå, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala.

– Vi ser att antalet fall har ökat sakta sista veckorna och att det är fler som provar sig. Men vår andel positiva fall ligger väldigt låst kring 8 procent.

Tio procent bar på brittiska mutationen

Smittskyddsläkaren bedömer inte att det är något superhögt värde, i och med att antalet positiva fall har varit uppe i 20 procent tidigare i regionen.

– Det är en lätt ökning av antalet fall, men tittar vi oss runt i världen och på olika län så ser vi vad som händer i Västerbotten och Västra Götaland där de har problem och det är lätt att tänka sig att vi kan få liknande bekymmer här. Vi fick ett stickprov i slutet av förra veckan som visade att vi har tio procent av den brittiska varianten. Det är svårt att säga att vi är nöjda med det, men det placerar oss inte i det värsta läget jämfört med en del andra län som Västra Götaland som var uppe i 30 procent för någon vecka sen, säger han.

Hur representativt stickprovet är återstår att se, men smittskyddsläkaren är övertygad om att antalet mutationen kommer att stiga under de kommande veckorna.

– Frågan är bara hur snabbt det kommer. Om det kommer att dubbleras vecka för vecka eller om man kan hålla emot lite grann, säger han.

”Liten risk för smittspridning i skidspåret”

Han tror dock inte att det kommer att bli aktuellt att tillfälligt stänga skolorna nästa vecka när eleverna kommer tillbaka från sportloven för att minska risken för smittspridning.

– Jag kan tycka att det är lite sent när folk är iväg och kommer tillbaka att då komma på att olika delar av landet har olika mycket varianter och att man nog inte ska komma tillbaka till skolan på en vecka. Man skulle i så fall ha sagt det innan om man såg det som en reell risk. Då skulle man inte ha sagt att det är okej att åka till fjällen. 

Samtidigt håller han med Folkhälsomyndigheten om att fjällresor kan vara relativt smittsäkra, om alla håller sig till rådande rekommendationer. 

– Jag tror att fjällaktiviteter i sig, som att åka i backe eller i längdspår, medför liten risk. Så lever folk upp till Tegnell och companies väldigt starka rekommendationer om att inte gå på restaurang, inte trängas med främmande människor, inte dela stuga med andra sällskap och inte träffa dem som kommer från andra ställen, utan hela tiden håller sig till sina egna kretsar där upp, så kan jag hålla med om att en bubbla i Åre inte ska vara farligare än här.