Virusexperten om svenska mutationer: Finns redan ibland oss

Publicerad 2021-02-23

I takt med coronavirusets spridning upptäcks allt fler mutationer.

Även i Sverige finns redan flera stycken – något som inte förvånar experterna.

– De virus som sprids kommer att utveckla unika mutationer, men den absoluta majoriteten är utan betydelse, säger professor Matti Sällberg.

Flera olika covid-19-mutationer har upptäckts den senaste tiden.

Bland dessa har den brittiska, brasilianska och sydafrikanska, redan påträffats i Sverige.

Bland dem står den brittiska varianten för största ökning, och mutationen uppskattas ha 30-50 procent högre smittsamhet än den virusvariant som först påträffades i Kina.

Professor Matti Sällberg.

Likheter med sydafrikanska

Samtidigt kommer rapporter både från Norge, Danmark och Finland om att nya muterade coronavirus har påträffats.

Varianterna har likheter med den sydafrikanska, och som bedöms kunna vara mer motståndskraftigare mot vaccin.

Något som nu oroar experterna.

– Vi måste ha beredskap för att det kan komma ytterligare mutationer. För den sydafrikanska varianten är helt klart den värsta av dem alla, förklarade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström nyligen för Aftonbladet.

Arnberg: Inte bra

Även Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, menar att de nya upptäckterna ”inte är bra”.

– Vi vill inte ha fler nya varianter överhuvudtaget, eftersom risken för att vaccinerna fungerar sämre då ökar, och vi vill såklart inte heller ha nya varianter i Sverige, av samma anledning.

Hur stor är sannolikhet att det finns en svensk variant?

– Det finns säkert en uppsjö av nya varianter runt om i världen som ännu inte upptäckts. Det är normalt och förväntat. Det går inte att utesluta att det finns varianter som är unika för Sverige, säger han.

Hur beter sig i så fall en sådan variant och hur pass snabbt kan man upptäcka den?

– Sannolikt är de inte annorlunda alls jämfört med ursprungsvarianten. De flesta är varken mer smittsam eller mer farligare än den ursprungliga. Just därför går de också under radarn. Det är först när en variant blir mer smittsam som den också upptäcks snabbare.

– De som vi därför ska ha koll på just nu är de tre som redan uppmärksammats: den brittiska, sydafrikanska, och brasilianska.

Matti Sällberg säger att vaccinen med största sannolikhet kommer att fungera på flertalet av mutationerna.

”Kommer utveckla unika mutationer”

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, konstaterar dock att det inte går att spekulera i om en svensk mutation som har biologisk betydelse kan komma att dyka upp.

– Självklart kan mutationer alltid uppstå, eftersom detta är ett RNA-virus som konstant muterar. De virus som sprids i Sverige, eller någon annan stans, kommer att utveckla unika mutationer, men den absoluta majoriteten är utan betydelse.

Finns redan ibland oss

Han menar att olika varianter av dessa redan finns ibland oss.

– Det är självklart att de redan finns, det kan man se i genetiska databaser. Detta är absolut inget nytt utan man har sedan länge kunnat spåra virus genetiskt till olika länder då de hela tiden samlar på sig unika mutationer. Det som dock är värt att fundera över är när det är mutationer som får genomslag i form av ett förändrat protein eller förändrade egenskaper hos virus, som den sydafrikanska, säger han och fortsätter:

– Men i nuläget finns det ingen konstaterad svensk mutation som har någon biologisk betydelse, vad jag känner till.

Kan spåra staden

Men att det finns beskrivet i olika databaser betyder ändå att man funnit mutationer här, även om de inte har någon betydelse?

– Ja, det finns alltid mutationer hos RNA-virus.

Men är det så att varje land i slutändan kommer att få sin egna ”unika” mutation?

– Ja, man kommer att ha ett unikt mutationsmönster, vilket gör att man med genetisk släktskapsanalys kan säga från vilket land eller i vissa fall till och med vilken stad som en smitta kommer ifrån.

Ska inte överdriva

Matti Sällberg är dock tydlig med att vaccinen med största sannolikhet kommer att fungera på flertalet av mutationerna.

– RNA-virus muterar som sagt hela tiden, det är bara mutationer som slår igenom i biologisk funktion som är viktiga att följa. Flertalet mutationer som påvisas hos ett virus påverkar inte vaccinets funktion överhuvudtaget. Så med andra ord ska man inte överdriva betydelsen av att man hela tiden hittar nya mutationer här eller där.

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen