Coronapandemin

Johan Carlson: Allt blir inte som vanligt – trots lättade restriktioner

Av: 

August Håkansson

NYHETER

Folkhälsomyndighen bedömer att samhället kan återgå till ett normalläge i september, om vaccinationerna fortsätter som planerat och vi fortsätter att följa regler och råd i hög grad.

Men frågan är hur det nya normala kommer att se ut.

Även om de flesta restriktioner och råd väntas försvinna, väntas också en del av dem vara kvar.

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten en rapport över hur samhället kan öppna upp igen, under förutsättning att smittspridningen fortsätter minska och likaså belastningen på vården.

Myndigheten presenterade tillsammans med regeringen en lättnad av restriktioner från och med den 1 juni och sedan successivt beroende på det aktuella läget.

Myndigheten bedömer att den epidemiska spridningen av covid-19 kommer ha klingat av i september, och att det därför kommer att vara befogat att ta bort de flesta regler och rekommendationer för medborgarna.

”Behöver ha en övervakning”

Men ett normalläge betyder inte att allt kommer att vara som innan pandemin, framkommer i en intervju med Johan Carlson i Sveriges radios ”Lördagsintervjun”. Folkhälsomyndighetens generaldirektör säger där att en del regler och rekommendationer kommer att vara kvar för svenskarna.

– Man ska fortfarande inte vara ute i samhället med symtom som kan vara tecken på corona i onödan. Vi behöver också ha en övervakning med mycket mer testning än vi hade innan corona, i alla fall ett par år framåt för att verkligen se till att vi inte får några utbrott. Testning bland allmänheten, men framförallt också bland institutioner, säger Johan Carlson till SR.

Johan Carlson

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han påpekar också att ett stort arbete kommer att ske i regionerna med att följa upp vaccinationerna och eventuellt ge en tredje dos, samt fortsatt aktivt smittspåra.

Vad gäller utlandsresor planerar myndigheten att ha kvar reglerna kring testning under en tid framöver.

– Vi räknar med att behålla reglerna kring detta, speciellt om man varit utanför Europa, säger Johan Carlson i intervjun.

En man coronatestas.

Foto: Julian Stratenschulte / TT NYHETSBYRÅN

Fortsatt undvika trängsel

Han påpekar att restriktionerna som väntas tas bort i september i första hand riktar sig mot medborgare och inte verksamheter. Hur det blir med exempelvis stora konserter och andra större evenemang är fortfarande oklart.

I sin rapport skriver Folkhälsomyndigheten att fokus i uppmaningarna under hösten ska skifta, från att undvika all nära kontakt med folk utanför sin krets till att bara trängsel ska undvikas.

– Vi kan ju inte hålla oss på avstånd från våra närmaste. Men det här med att trängas i onödan och tränga ihop sig på bussar eller tunnelbanor tror jag att många kommer att akta sig för i början, säger Johan Carlson i intervjun.

Han påpekar också att det återstår att se vad som kommer att hända med rekommendationen om hemarbete.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Planen: Så ska Sverige öppna upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Johan Carlson