Tegnell hade fel om dödsfallen efter Astravaccinet

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-04-23

Statsepidemiolog Anders Tegnell hade fel när han sa att ingen över 65 år som fått Astra Zenecas vaccin dött.

Trots att uppgiften varit tillgänglig i över en vecka.

– Den informationen hade då inte nått mig. Jag vet inte varför det var så, säger Anders Tegnell.

Den 13 april intervjuades statsepidemiolog Anders Tegnell av Aftonbladet om de biverkningar med koagulationsrubbning som upptäckts i samband med Astra Zenecas vaccin.

Tegnell fick frågan hur man kommit fram till att vaccinet kan ges till personer över 65 år. Samt vad Folkhälsomyndigheten har för underlag för sin slutsats. Han svarade då så här:

– Ja, vi har det underlaget att vi vet att alla de rapporterade fallen som finns i Europa och hela världen hittills, att ingen av dem har varit över 65 år.

Men att det inte fanns några dödsfall över 65 år var fel. Redan den 7 april rapporterade brittiska BBC om dödsfall på grund av koagulationsrubbing med blodproppar och låga nivåer av blodplättar hos personer över 65 år som fått Astra Zenecas vaccin.

Två dödsfall mellan 70 och 79 år gamla

När Aftonbladet granskar detta närmare uppger Läkemedelsmyndigheten i England, MHRA, att man hade kännedom om totalt 22 dödsfall som inträffat med denna misstänkta allvarliga biverkan. Fem av dem var personer över 60 år och två av dem var mellan 70 och 79 år. Fallen rapporterades före den 6 april.

TT har också noterat att Tegnell gjorde ett felaktigt påstående i intervjun med Aftonbladet den 13 april och publicerade under gårdagen en intervju där de ifrågasätter hans uppgifter. Intervjun återges av flera medier.

I den intervjun säger Anders Tegnell att han inte vet exakt vilken tidpunkt han fick reda på att det fanns inrapporterade misstänkta fall för personer över 65 år. Men säger att det var efter intervju med Aftonbladet.

– Det har, som jag inte visste om då, dykt upp några fall över 65 i Storbritannien, men väldigt få.

Tegnell uppger också att han sagt följande till Aftonbladet.

– Jag sa så här, och det kommer jag ihåg väldigt tydligt, att så vitt jag vet i det här läget så har inte jag fått information om fall över 65 år.

Men det citatet stämmer inte överens med den inspelade intervju med Aftonbladet som gjordes den 13 april. Intervjun kan ses i sin helhet här ovan.

”Hade inte nått mig då”

Aftonbladet når Anders Tegnell på telefon för en kommentar under torsdagseftermiddagen.

Han säger att han den 13 april inte hade vetskap om dödsfallen hos personer över 65 år.

– Den informationen hade då inte nått mig. Jag vet inte varför det var så. Jag kan bara svara för det jag vet och det var jag också väldigt tydlig med, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

BBC rapporterade om dödsfallen redan 7 april. Så det var även känt utanför forskarvärlden. Ska du som statsepidemiolog inte vara uppdaterad?

– Jag är väldigt uppdaterad på vad olika data betyder, inte alltid detaljer om vilken data som ligger bakom. Och det här var väldigt tydligt att det fanns en extrem åldersgradient i de här riskerna. I stort sett alla man hade hittat var under 55 år. Det var det som var huvudbudskapet. Sedan är det ingen som på direkt fråga har sagt att det inte finns någon risk för dem som är äldre. Det kan man inte helt utesluta men att risken där är väldigt mycket mindre än för dem under 55 år. Och där av de bedömningar vi har gjort hur det här vaccinet ska användas.

Hur ska folk kunna lita på det du säger i framtiden?

– De ska inte fundera på om jag alltid har rätt på varenda siffra jag säger. De måste kunna lita på att de bedömningar som myndigheten gör är riktiga och den bedömningen vi gjorde var riktig. Det var en väldigt låg, om ens mätbar, risk för dem över 65. Det här är också ett fenomen som uppträder hos personer som inte blir vaccinerade. Det finns alltså en bakgrundsincidens. Så vi vet fortfarande inte om det finns någon risk för dem över 65 år.

Är det inte viktigt att du som statsepidemiolog ändå säger korrekta saker?

– Jo, det är viktigt att jag är med och citerar myndighetens korrekta bedömningar i olika situationer, sedan finns det ett enormt nyhets- och informationsflöde just nu. Och det kommer förstås hända vid tillfällen att jag inte är helt och hållet uppdaterad på varenda siffra. Men den här siffran ändrar inte den grundläggande bedömningen som vi och många länder i världen ha gjort.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


14 miljoner i jackpott: ”Heta skrällar på Stryktipset” – följ expertens
system