Vasa - 60 år sedan bärgningen

Publicerad 2021-04-24

Hon sov sin törnrosasömn i nära 333 år.
I dag är det 60 år sedan Vasaskeppet väcktes och fördes upp till ytan.

Klockan var 09.03 när toppen av ett spant klöv vattenytan 24 april 1961. Då var det 332 år och åtta månader sedan örlogsfartyget såg ljuset senast.
– Bärgningen är en enormt viktig del i berättelsen om Vasa och Vasas historia. Om Vasa hade hittats i dag hade hon sannolikt fått ligga kvar på sjöbotten. Det är tack vare personer som Anders Franzén, Vasas upptäckare, dykaren Per Edvin Fälting och Edward Clason, kommendör och dåvarande chef för Stockholms örlogsvarv, som vi har skeppet på Vasamuseet i dag, säger museets chef Jenny Lind i ett pressmeddelande.
Jungfrufärden den tionde augusti 1628 var en av historiens kortaste. Hon kom bara cirka tusen meter efter sjösättningen innan örlogsfartyget Vasa kantrade utanför Beckholmen i Stockholms inlopp.

Per Edvin Fälting, svensk dykare, ledare av bärgningen av regalskeppet Vasa.

Men redan innan jungfrufärden visade stabilitetstest att fartyget, som bar på bland annat över 50 kanoner, inte skulle klara hårdare seglingsvind. Men Gustav II Adolf stod på sig, Vasa var en symbol för den svenska militära och politiska makten och skulle sättas in i sjökriget mot Sigismund III och Polen.

16 människor hittades vid bärgningen i och kring fartyget tillsammans. Med vapen, mynt, verktyg, mat och dryck.

Sedan 1990 har Vasaskeppet kunnat ses på den permanenta utställningen på Djurgården.

I dag uppmärksammas 60-årsdagen av bärgningen digitalt av Vasamuseet, både med en ny kortfilm i serien ”Experterna berättar” och i ett nytt avsnitt om bärgningen i Vasamuseets podd.

Skeppet under bärningen för 60 år sedan.

ANNONS