Jordbävningar

Dödssiffran stiger i turistorten

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

IZMIR. Antalet döda efter jordbävningskatastrofen ökar när räddningstjänsten söker igenom ruinerna av de tjugo kollapsade höghusen.
Hela 470 efterskalv har uppmätts.
– Vi är fortfarande jätterädda för vad som kan hända, säger Ceren Ersenler, 19 år.

Hur många som fortfarande finns bland betongmassorna i det som så sent som i fredags förmiddag var ett åttavåningshus fyllt med lägenheter är oklart. En sak är i alla fall säker enligt hjälparbetaren Okan Simsek.

– Vi kommer att fortsätta tills vi hittat alla.

Han är en av alla dem som bistår ett trettiotal räddningsarbetare som borrar och gräver i det som finns kvar av ett av de tjugo höghus som kollapsade när en jordbävning fick såväl Turkiet som Grekland att skaka vid lunchtid i fredags.

Filmer och bilder från den kraftiga jordbävningen visar hur högresta byggnader pulvriseras på bara några sekunder. På gatorna rådde kaos under fredagen, många sprang för att fly den tsunami som följde och invånarna i kuststaden Izmir – som drabbats allra hårdast – uppmanades att hålla sig ute på gator och torg för att inte riskera att begravas inomhus.

Hittar allt fler döda

Enligt turkiska myndigheter har hela 470 efterskalv uppmätts.

Dödssiffran, som initialt var fyra personer, hade under lördagsmorgonen ökat till 27. Senare under lördagskvällen uppger president Erdogan att man nu hittat 37 döda kroppar i rasmassorna. Antalet skadade har ökat till 900 – ytterligare hundra personer på bara en dag.

I stadsdelen Bayraklı finns en av de värst drabbade byggnaderna. Räddningsarbetare, grävskopor, hundar och civila som med sina bara händer lyfter betongblock och grus. 

På andra sidan avspärrningarna: hundratals hoppfulla lokalbor – som följer jakten på liv. 

– Jag var jätterädd när det hände, jag kramade min mamma hårt och kände att jag ville ut. Vi är fortfarande jätterädda för vad som kan hända, säger 19-åriga Ceren Ersenler som betraktar det intensiva räddningsarbetet.

Något kraftigare skalv är inte att vänta de kommande dagarna enligt prognoserna. Men oron efter den största jordbävningen i området på 52 år är påtaglig.

Räddningsarbetare vid raserade byggnader i utkanten av Izmir.

Sju byggnader genomsökta

Enligt president Erdogan har totalt 103 personer hittills räddats från de kollapsade höghusen. Men ännu finns ingen uppskattning på hur många personer som faktiskt fortfarande saknas.

Sju av byggnaderna betraktas nu som genomsökta. Men även om sorgen och oron är stor vilar en hoppfull stämning över gatorna i den turkiska kuststaden.

Under lördagsmorgonen hördes jubel i Bayraklı när en 16-årig flicka och hennes hund, Fistik, båda lyftes ut levande efter att ha varit begravda under massorna i 17 timmar. 

Stor dramatik vid rasmassorna.

När Aftonbladet är på plats ljuder åter glada tillrop och applåder när hjälparbetarna meddelar att de hör en röst under de krossade betongblocken. 

Tidigare under dagen värmdes mångas hjärtan när räddningsarbetarna lyckades få ut en hel familj, en mamma med fyra barn i åldrarna 3-10, genom att borra en korridor in bland de fallna betongblocken. När barnen lyftes ut, ett efter ett, omfamnades de av räddningsarbetarna till applåder. 

Den tio år gamla flickan pratade medans hon fördes in i ambulansen.

– Jag mår bra, jag räddades för att bara en av mina fötter satt fast, sa flickan enligt Daily Mail.

Sover i tält

De invånare i Izmir vars hem har skadats eller fått sprickor uppmanas att inte återvända. I stället tillbringar de ännu en natt i provisoriska tält ordnade av hjälporganisationer eller i någon av de moskéer som öppnat sina dörrar för att ge tak över huvudet åt alla dem som blivit hemlösa i en handvändning.

Jordbävningen har även skördat två dödsoffer på andra sidan vattnet. På den grekiska ön Samos dog två tonåringar som var på väg till skolan när en husvägg föll ner över dem. På Samos har minst 19 personer skadats av skalvet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Turkiet har satt in ”högsta möjliga nivån av resurser” för att hjälpa till efter jordbävningskatastrofen.
Människor ser på när räddningsarbetarna letar i rasmassorna.
Sophie Stigfur och Magnus Wennman på plats i Izmir.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningar

Turkiet

Samos

Grekland

Tsunami

Istanbul

Aten