Macron: Terrorn rubbar inte våra värderingar

TT-Reuters

Publicerad 2020-10-29

Knivmorden i Notre-Dame-kyrkan i Nice var en islamistisk terrorattack, enligt president Emmanuel Macron.

– Frankrike kommer inte överge sina värderingar, sade han på plats i staden.

EU:s 27 stats- och regeringschefer fördömer dådet i ett gemensamt uttalande.

Tusentals militärer kommenderas ut för att öka säkerheten i Frankrike efter knivmorden i Nice, meddelar Macron. Religiösa miljöer och skolor hör till de platser som kommer att få ökat skydd efter de blodiga attentat som skakat landet den senaste tiden.

Den franska terrorberedskapen har höjts till högsta nivån.

Attacken var riktad mot "vår känsla för frihet, för möjligheten till tankefrihet", sade Macron när han besökte kyrkan i Nice efter dådet.

"Kamp mot terror"

EU:s stats- och regeringschefer fördömer morden i ett gemensamt uttalande under inledningen av torsdagens toppmöte: "Vi står orubbliga och enade i vår solidaritet med Frankrike, med det franska folket och den franska regeringen – i vår gemensamma och fortsatta kamp mot terrorism och våldsbejakande extremism".

EU-ledarna uppmanar samtidigt världens ledare att arbeta för förståelse och dialog mellan religiösa läger.

Dådet genomfördes då kyrkan öppnades på torsdagsmorgonen. En ung man gick till attack och skar helt eller delvis av halsen på en kvinna inne i Notre-Dame. Även en man med ett uppdrag inom kyrkan hittades död i kyrkan, skuren i halsen. Det tredje offret avled av sina skador i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till poliskällor.

Åklagarmyndigheten bekräftar att två av offren skurits i halsen.

– En kvinna kom in hit från kyrkan och ropade: "Spring, spring, någon har knivhuggit folk", berättar Daniel Conilh, kypare på en krog i närheten, för nyhetsbyrån AFP.

Ung man från Tunisien

Den misstänkte gärningsmannen greps efter dådet. Han skottskadades allvarligt av polis i samband med gripandet och vårdas på sjukhus. Åklagarmyndigheten har inlett en utredning om terrorbrott.

Enligt åklagaren Jean-François Ricard är den misstänkta mördaren en man från Tunisien, född 1999. Han hade Röda Korsets identitetshandlingar på sig när han anlände med tåg till Nice. Det är inte känt om de var falska eller äkta, skriver Reuters.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ropat "Allahu akbar" (Gud är större). "Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land har gjort, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna", skriver Estrosi.

Gripande i Lyon

I Lyon greps samma dag en man som varit under bevakning av underrättelsetjänsten med en 30 centimeter lång kniv, uppger en poliskälla. Mannen var på väg att gå in i en spårvagn och bedömdes "vara redo att agera", säger borgmästaren Pierre Oliver till nyhetsbyrån AFP.

I närheten av Avignon i sydöstra Frankrike sköt polis ihjäl en man som hotade poliser och andra människor med ett handeldvapen. Enligt tidigare medierapporter agerade mannen på ett sätt som indikerade att han var islamistisk extremist, men senare meddelade myndigheter att han var psykiskt sjuk och att händelsen inte hade extremislamistiska motiv.

Torsdagens attentat i Nice sker samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick huvudet avskuret efter att ha visat satirbilder på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet. Även det mordet utreds som ett terrorbrott.

Efter mordet på Paty, och president Macrons försvar av lärarens rätt att visa bilderna, har spänningarna mellan Frankrike och vissa läger inom den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Rättad: I en tidigare version fick kyrkan i Nice fel benämning.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln