Sjukhus flyttar fram operationer

TT

Publicerad 2020-10-30

Danderyds sjukhus har utökat antalet slutenvårdsplatser eftersom fler covid-patienter behöver vård. Arkivbild.

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige. Och om fler blir sjuka ökar trycket på sjukvården.

Danderyds sjukhus utanför Stockholm har flyttat fram flera operationer och mottagningsbesök. Dessutom har sjukhuset dragit ner på flera mottagningar.

Sjukhuset "har under veckan utökat antalet slutenvårdsplatser då fler covid-19-patienter behöver vård", skriver Åsa Hammar, chefläkare vid Danderyds sjukhus, i ett mejl till TT.

Hon skriver vidare att det även finns ett behov av att ha fler vårdplatser för patienter som behöver akut sjukvård på grund av andra sjukdomar än covid-19.

"Vi har under veckan omplacerat medarbetare som bland annat arbetar med planerade operationer och mottagningsbesök för att kunna utöka antalet slutenvårdsplatser och intermediärvårdsplatser", skriver Åsa Hammar.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ställt in alla icke akuta operationer nästa vecka, skriver Göteborgs-Posten. Det görs för att kunna ta emot fler patienter med covid-19.

– Om det fortsätter i denna takt måste vi bromsa för att få plats med alla covid-patienter, säger Per Albertsson, samordnare för pandemivården vid sjukhuset, till GT.