Presidentvalet i USA 2020

Trump gör valet till en familjeaffär

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

WAYMART, PENNSYLVANIA. Till ett öronbedövande jubel kliver Ivanka Trump in genom en sidodörr i den stora ladan.

Så här i slutspurten litar Trump bara på sin närmaste familj för att ta ikapp Bidens försprång.

Presidentvalet blir en familjeaffär när alla de vuxna barnen besöker vågmästarstaterna.

Regnet vräker ner och har gjort så hela dagen. Vi kör på slingriga småvägar där höstlöven yr i ett jordbrukslandskap avbrutet av skogspartier och bostadshus spridda i naturen. Vi är i stor sett ensamma på vägen och undrar om vi verkligen kommit rätt.

Så plötsligt ser vi horder av bilar parkerade i dikena utefter vägen. Utanför en stor samlingslokal som ser ut som en hög lada hukar Trumpanhängare troget under sina paraplyer medan Secret Service noga söker igenom alla väskor och åhörarna passerar genom en metalldetektor.

När Ivanka Trump väl dyker upp en halvtimme efter utsatt tid står fortfarande ett hundratal supportrar ute i regnet. Lokalen är full. Man har släppt in cirka 400 personer och det är trångt.

Alla stolarna är upptagna och folk står utefter väggarna.

Det är människor i alla åldrar även om de medelålders dominerar. Majoriteten har röda Trump-kepsar på skallen och är klädda i blåjeans och flanellskjorta eller tröja. Så när Ivanka glider in i en halvlång ljusbeige kjol och en tättsittande, kort mörkgrå kavaj (garanterat inte från H&M) ser det ut som hon kommer direkt från en mannekänguppvisning. En blond prinsessa från en sagovärld som nedstiger hos det enkla folket.

Men bilden hon vill ge är den rakt motsatta. Att hon och hennes pappa är vanliga människor som förstår det amerikanska folkets problem och svårigheter. Medan Joe Biden är de falske och korrupte förre vicepresidenten som låtsas att han är från arbetarklassen men som i själva verket blivit rik på den enkle jobbarens bekostnad.

Ivanka Trump håller ett valmöte i Waymart, Pennsylvania.

Sömnige Joe

– Biden vill förvandla USA till ett socialistiskt land, säger hon. Det kan vi inte tillåta.

Strax dessförinnan har hon inlett med att håna Donald Trumps utmanare.

– Jag kom för cirka 20 minuter sedan. Det är väl ungefär lika länge som sömnige Joe lämnar sin källare i Delaware varje dag.

Publiken skrattar först och buar sedan.

Trots de ödsliga omgivningarna är det ingen slump att Ivanka Trump kommit just hit, till en liten landsbygdshåla som ligger några mil från den forna industristaden Scranton, staden där Joe Biden föddes och som han gärna vill förknippas med som en kontrast till miljardären Trump.

Pennsylvania är en av de viktigaste vågmästarstaterna, de som avgöra vem som tar hem valsegern. I USA är det inte det totala antalet röster som avgör utan vem som vinner delstaternas elektorsröster. Där gäller "winer takes all" över nästan hela linjen.

För Biden är det psykologiskt viktigt att vinna det som han betraktar som sin hemstat. Trump vann Pennsylvania förra gången med bara 44 000 rösters marginal och kan han vinna här igen innebär det ett stort steg mot fyra nya år i Vita huset.

Men då gäller det att entusiasmera varenda republikansk väljare så att de verkligen tar sig till vallokalen på tisdag eller lämnar in sin poströst. Oavsett väderlek. Det är det som är Ivankas jobb denna eftermiddag.

I motsats till de flesta stora möten som Donald Trump håller så bär nästan alla här inne mask.

Ivanka avgörande

Hennes pappa far runt i vågmästarstaterna som en studsboll men han kan inte besöka varenda liten ort. Hans möten hålls mestadels i anslutning till flygplatser i städerna. Tusentals kommer och lyssnar varje gång. Men Ivankas 400 åhörare kan vara lika viktiga om det blir jämt.

Hon är bara en av Trumpfamiljens utsända "torpeder". Samtidigt som hon står här på den lilla scenen är brodern Eric i Lansing, Michigan. Äldste Trumpsonen, Donald Jr befinner sig i New Hampshire och Maine. Eriks fru Lara Trump är i Raleigh, North Carolina. Medan Trump och hans fru Melania försöker övertyga väljarna i Florida om hans storhet.

Trump har gjort valspurten till en familjeaffär. Det Ivanka gör i Pennsylvania är inget enstaka framträdande. Nästa dag ska hon till Wisconsin där hennes far vann med ännu knappare marginal 2016. Ju närmare valdagen desto fler valmöten för medlemmarna av Trumpklanen.

Joe Biden får nöja sig med hjälp av hustrun Jill som flitig reser runt på egen hand. Och med folk som inte är från familjen som vicepresident Kamala Harris.

Trots att Ivanka Trump känns som en främmande fågel i den här omgivningen har hon inga problem att fånga publikens uppmärksamhet. Alla har ställt sig upp.

Hon pratar ledig och enkelt. Ler mycket. Särskilt när hon ska försöka vara lite personlig angående sin far.

Donald Trump litar nu bara på sin närmaste familj för att ta ikapp Joe Bidens försprång.

Nämner inte covidoffer

– Min pappa är inte rädd för att säga vad han tycker. En del gillar inte hans sätt att kommunicera. Hans twitterflöde kan ibland kännas lite ofiltrerat.

Ivanka lämnar plats för skratt innan hon fortsätter.

– Men resultaten talar för sig själva. Min pappa har åstadkommit mer på 47 månader än vad Joe Biden lyckats med under 47 år som senator.

Hon räknar upp ett antal framgångar. Överhuvudtaget är hennes tal rätt likt de som Donald Trump brukar hålla med den skillnaden att hon ofta säger "min pappa" istället för "jag".

Hon växlar mellan de två textskärmarna på vars en sida för att det ska kännas som hon pratar mer spontant även om det mesta är talskrivarnas verk.

– Washington har inte förändrat min pappa, säger hon. Men min pappa har förändrat Washington.

Det tar mer än en kvart av hennes drygt 20 minuter långa tal innan hon kommer in på coronapandemin. Då nämnder hon inget om de 227 000 döda amerikanerna, flest i världen. I stället trycker hon på att hennes pappa sett till "att alla fått skyddsutrustning" och att "sjukhusen fått de respiratorer de behöver" och att "ett vaccins finns vid årets slut".

När Ivanka Trump klivit av scenen åker ansiktsmasken på direkt.

Tar på masken

När hon klev upp i talarstolen tog Ivanka av sig den vita ansiktsmask som hon bar. I motsats till sin pappa verkar hon förstå att det kanske är bra att visa att hon tar riskerna med covid-19 på allvar.

När hon graciöst kliver av scenen, med en hjälpande hand från en av de närvarande livvakterna från Secret Service, åker masken på direkt. Sedan minglar hon med anhängarna och låter dem ta selfies. Det blir stor trängsel medan Elton Johns "I´m still standing" dånar ut i högtalarna.

I motsats till de flesta stora möten som Donald Trump håller så bär nästan alla här inne mask, men även med denna försiktighetsåtgärd har delstatens guvernör vädjat till människor att undvika tillställningar där många människor samlas.

Vilket får en av åhörarna som står intill mig att utbrista i frustration.

– Jag har på min mask men ingen ska hindra mig från att leva mitt liv som vanligt, så långt det går.

En åsikt som verkar delas av de flesta här.

När alla selfisar är tagna får publiken vänta en stund innan de stora träportarna öppnas. Först måste bilkortegen med Ivanka åka iväg. Ute regnar det om möjligt ännu mer. Vattnet är rödfärgat av jorden och gräsmattorna förvandlade till träsk.

Om president Trump lyckas vända valvinden de sista dagarna och knappa in Bidens försprång kan han nog tacka sina barn för en del av den bedriften.

Som belöning kanske det är deras tur nästa gång. Både Ivanka och Donald Jr nämns som framtida presidentämnen i det som kan bli en Trumpdynasti i klass med Bush och Clinton.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Testa dig själv – är du Trump eller Biden?

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Ivanka Trump

Donald Trump

Pennsylvania

Joe Biden

Covid-19