Tror på talmansrundor: ”Löfven kanske redan har lösning”

Publicerad 2021-06-21

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson tror på talmansrundor, i stället för extraval.

Han räknar med att det i så fall går mycket snabbare än senaste gången.

– De här aktörerna pratar mycket mer med varandra än vi tror. Stefan Löfven kanske redan har en lösning i huvudet, som han vill pröva, säger Ekengren Oscarsson.

För första gången har en statsminister fällts av Sveriges riksdag.

– Det visar att det har varit en väldigt svår parlamentarisk situation. Det har legat och pyrt ända sedan januariavtalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vem är vinnare på att regeringen föll?

– Det är ingen som vinner på den här typen av parlamentarisk oreda.

Vad betyder det för Sverige och svenskarna att regeringen har avsatts?

– Det blir mer politisk instabilitet och osäkerhet. Men det beror också på hur långvarig krisen blir. Mitt tips är att det inte går till extraval, utan att Löfven så småningom kommer att begära entledigande själv, eller att det sker automatiskt om sju, åtta dagar, och sedan blir det talmansrundor. Det måste väl bli ett regeringsunderlag med fem partier, egentligen behövs ju inte liberalerna. Men Centerpartiet sitter lite grann på nyckeln här.

Centerpartiet måste släppa på sina krav på marknadshyror?

– Det handlar om att hitta något slags ansiktsräddande förslag, som räddar januariavtalets 72 första punkter. Om Centern ska gå med på detta kanske de vill ha någonting ytterligare, som fanns på bordet i förhandlingarna vintern 2018-19 eller som lyfts upp nu. Det är det som är politikens konst. De här aktörerna pratar mycket mer med varandra än vi tror. Stefan Löfven kanske redan har en lösning i huvudet, som han vill pröva.

Stefan Löfven (S).

Om Löfven syr ihop ett avtal denna vecka kan han då gå till talmannen och säga ”nu har jag ett regeringsunderlag, kan vi testa det i riksdagen”?

– Nej, han måste bli entledigad först, innan han kan få stöd igen.

Tar det 134 dagar till om det blir nya talmansrundor?

– Nej, talmannen var ju väldigt tydlig med det i gårdagens Agenda, att han ser förutsättningar att det här ska kunna gå mycket fortare.

Annie Lööf sa nu i SVT på morgonen att hon vill gå vidare med "januariavtalet som grund". Det skulle kunna tyda på att det blir extraval, därefter är alla parter lösta från januariavtalet. Eller?

– Det är väldigt mycket energi investerat i januariavtalet. Man skulle väl kunna tänka sig en modell där man går vidare avtalslöst, men där det finns en moralisk förpliktelse från januaripartierna att fortsätta implementera januariavtalets förslag. Men då måste man göra någonting åt punkten 44. Om man kan skapa 73 punkter under fem dagars hård förhandling – det var det som skapade januariavtalet – så borde man väl kunna klara av en punkt. Men skillnaden är att då måste man prata med Vänsterpartiet.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Om Vänsterpartiet måste finnas med i en ny lösning, blir de då vinnare oavsett hur det här slutar?

– Inte nödvändigtvis. Slutsatsen av allt det här verkar vara att man säger från alla håll att ”nu kan vi inte fortsätta att ställa ultimatum, vi kan inte stänga ute partier som sitter i riksdagen, vi måste prata med alla”. Vi får en ny slags samtalsparlamentarism, att alla ska prata med alla. Ironin ligger i att det sannolikt på sikt kommer att minska ytterkantspartiernas potentiella inflytande. Om alla pratar med alla tenderar det att gynna partier i det politiska mittfältet. Så det är möjligt att det blir kortsiktiga segrar, men på längre sikt gynnar det snarare partier som står i mitten.

Nooshi Dadgostar (V).

Kan man säga att nu utlyser vi extraval, och sedan presenterar man en ny lösning, och ställer in extravalet?

– Nej, det går inte. Har beslut om extraval fattats, så går det inte att dra tillbaka det.

Hur påverkas Sveriges beredskap mot covid-19 i höst av regeringskrisen?

– Det tar massor av energi, naturligtvis. Partierna är små organisationer, de blir fullt upptagna med en eventuell valrörelse. Det är inte säkert att dygnets timmar räcker till. Det kan få konsekvensen att det blir sämre kvalitet på beslut, säger Ekengren Oscarsson.