Larmoperatör polisanmäls efter kvinnas död

TT

Publicerad 2020-10-21

Anhöriga anmäler trygghetslarmoperatör efter kvinnas död. Arkivbild.

Anhöriga polisanmäler larmoperatören Tunstall efter att en äldre kvinna i Luleå avlidit – trots att hon larmat efter hjälp, rapporterar TV4 .

Skellefteå kommun varnar för att larmen fortfarande inte fungerar fullt ut där.

Kvinnan i Luleå larmade efter hjälp åtta gånger under en och en halv timme men när larmet nådde nattpatrullen var det för sent. Åklagaren utreder nu händelsen som tjänstefel.

– Det är ytterst tråkigt det som har inträffat och vi är ödmjuka inför den här situationen och kommer att ta vårt ansvar till fullo, säger Tunstalls vd Johan Lenander till TV4.

Eftersom det är kommunen som erbjuder tjänsten med trygghetslarm kan det bli Luleå kommun som ställs till svars.

– Vi får se om det överhuvudtaget är något brott som har begåtts och om det finns anledning att anta det. Det är för tidigt att säga, säger Anna Bergström, vice chefsåklagare.

Samtidigt verkar problemen, på vissa håll, fortsätta. Detta trots att företaget Tunstall uppgett att problemen ska vara lösta.

Skellefteå kommun uppmanar sina invånare att vara fortsatt vaksamma.

"Som kund hos larmleverantören Tunstall känner vi oss inte helt trygga med att allt fungerar efter sista tidens driftsstörningar. Det innebär att vi fortsätter med förhöjd beredskap." skriver kommunen på sin hemsida.

Störningar i trygghetslarmen drabbade minst 47 kommuner under förra veckan.

Rättad: I en tidigare version framgick inte vem som uttalat det andra citatet.