Hopp om en mild vinterkräksjuka i år

Kristin Groth/TT

Publicerad 2020-11-23

Förhoppningsvis får vinterkräksjukan sämre fäste den här säsongen, om svenskarna fortsätter att hålla avstånd och tvätta händerna ofta och noga.

Som om vi inte hade nog med den pågående pandemin. Snart är det dessutom säsong för vinterkräksjukan.

Men troligen drabbas färre om vi fortsätter följa coronaråden.

I våras avslutades vinterkräksjukan nästan två månader tidigare än vanligt. Orsaken var att svenskarna i högre grad än vanligt höll avstånd och tvättade händerna ofta och noga, enligt råden för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Och det är inte bara vinterkräksjukan som har fått det svårare att få fäste i år.

– Vi har ju sett en minskning över hela året av väldigt många smittsamma sjukdomar, där mag-tarmsmittorna är en av dem. Vi såg samma sak vid svininfluensan 2009, att övriga influensasjukdomar minskade under den här tiden då folk tänkte mer på handhygien och hygien överhuvudtaget, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Region Uppsala.

Vinterkräksjukan brukar börja visa sig i december och avta framåt mars eller april.

Flera lugna säsonger

Förhoppningen är att vinterns maginfluensa blir mild om svenskarna fortsätter att följa coronaråden, men det är samtidigt lite oroande att det nu har varit flera lugna vinterkräksäsonger i rad, säger Johan Hedlund.

– Virus har en tendens att ändra sig över tid. Nu har det varit ganska stabilt och vi är lite rädda att viruset ska ändra sig genetiskt, för då betyder det att vi har ett väldigt dåligt skydd.

Handsprit hjälper inte mot caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan. Men att handtvätt och att hålla avstånd påverkar står helt klart. Och god livsmedelshygien.

– Vi blir i mindre grad smittade. Vi ser att vi sedan tidigt i våras inte har haft ett enda fall av inhemsk salmonella, för att folk tänker efter mer. Även campylobacter, som är vanligare, har legat lägre, säger Johan Hedlund.

Slipper inte helt

Pneumokocker sprids på samma sätt som covid-19. De värsta fallen, som kan leda till så allvarlig lunginflammation att patienten får en allmän blodförgiftning, rapporteras in. Även där har en rejäl minskning noterats under året.

Men att svenskarna helt skulle slippa vinterkräksjukan i år tror han inte.

– Det kommer troligen att bli en mild säsong nu igen, med den lilla brasklappen om att ett nytt lite mer aktivt virus kan dyka upp. Men jag tror att vi alla är på tå nu när det gäller det här.