Världens farligaste land för journalister

Det går kanske att mörda en journalist, men det går inte längre att döda en story.

Det är idén bakom nätverket Forbidden Stories – vars artiklar Aftonbladet är stolta över att publicera.

Att gruppen nu vänder sig mot Mexiko är ingen slump, skriver Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare Martin Schori.

Angriparen bröt sig in från Regina Martínez altan. Med 48-åringens egen badrumsmatta kvävdes delstaten Veracruz största hopp om att kriminella makthavare och knarkkarteller skulle ställas till svars.

Så inleddes Ola Westerbergs artikel om den modiga mexikanska journalisten Regina Martínez, som mördades år 2012.

Martínez saknade inte fiender. Hon granskade drogkarteller, övergrepp mot minoriteter och korrupta politiker. Sannolikt blev det hennes död.

Martínez var före mordet relativt okänd utanför Mexiko. Men nu syns hennes namn, och värv, i tidningar över hela världen.

Hon är en av de journalister som ingår i Forbidden Stories senaste granskning, #CartelProject.

Regina Martínez rapporterade om hur våldet urartade i Veracruz och satte skräck i dess åtta miljoner invånare.

Forbidden Stories är ett globalt nätverk av journalister med en vision: att ta stafettpinnen och avsluta jobb som påbörjats av reportrar som mördats, fängslats eller hotats.

Att tysta en journalist ska därmed bli direkt kontraproduktivt, eftersom granskningarna får långt större genomslag och uppmärksamhet än vad de skulle fått annars.

Nätverket har tidigare granskat fallet med den mördade maltesiska journalisten Caruana Galizia. Gruppen avslöjade nyligen att en känd affärsman – Yorgen Fenech – ägde ett företag som Caruana Galizia synat i samband med Panama-läckan för några år sedan.

Hösten 2017 dödades den maltesiska undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia av en bilbomb.

Att det blev just Mexiko gruppen skulle vända sig till nu är ingen slump. Landet, som plågas av drogkrig och korruption, är numera världens farligaste plats för journalister.

Minst 119 journalister och andra medieanställda har mördats i landet sedan 2000. I Mexiko dödas fler journalister än i krigszoner som Syrien och Afghanistan.

Enligt pressfrihetsorganisationer handlar de flesta fallen inte längre om reportrar som dör i samband med att de befinner sig vid frontlinjen i väpnade konflikter. Istället är det framför allt lokala journalister som trakasseras, hotas och mördas för att de granskar korruption, maktmissbruk och kriminalitet. Precis det som Regina Martínez gjorde.

Det här pågår världen över. Kriget mot journalistiken är globalt och det eldas på av auktoritära ledare på alla kontinenter.

Det är så klart glädjande att journalistikens svar på detta numera också är globalt. Det bästa sättet att hedra Regina Martínez är att inte låta journalistmördare i Mexiko eller någon annanstans slippa undan ansvar och uppmärksamhet.

Journalisten Regina Martínez, 48, kvävdes till döds i april 2012.