En smart markering mot Trump

Nobelkommittén undvek en direkt konfrontation med president Donald Trump.

Men markerade ändå på ett smart sätt att världen inte uppskattar hans riskfyllda spel mot Nordkorea och Iran.

Att som förhandstipsen sa ge priset till avtalet om att stoppa Iran från att skaffa sig kärnvapen hade varit en direkt känga till Donald Trump. Det är ingen hemlighet att han inom kort sannolikt kommer att frysa avtalet.

Detta trots att hans försvarsminister, utrikesminister och så gott som alla säkerhetsexperter anser att avtalet fungerar.

Den norska Nobelkommittén har förmodligen resonerat så att det vore dumt att öppet utmana den amerikanske presidenten. Det kunde fått Trump att säga upp avtalet helt istället för att frysa det. Han brukar sparka bakut åt all kritik.

Frågan är hur presidenten kommer att uppfatta priset. Häromdagen skrev ICAN-chefen Beatrice Finh i en tweet "Donald Trump är en idiot". Något hon nu skrattar bort som en skämt baserat på en kommentar från utrikesminister Tillerson.

Okontroversiellt

Att ge priset till ICAN - den internationella koalitionen mot kärnvapen är annars tämligen okontroversiellt . Men Nobelkommittén får ändå sagt vad man vill.

Att världens ledare, inte bara Trump, måste göra mer för att eliminera hotet om kärnvapenkrig. Att omvärlden ser med stor oro på den amerikanske presidenten och Nordkoreas diktators Kim Jong-uns eskalerande retorik.
Kommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen uttryckte det så här på presskonferensen.

– Det finns en allmän känsla att världen blivit en farligare plats och att hotet om en kärnvapenkonflikt kommit närmare. Människor i världen vill inte att deras säkerhet ska vara beroende av kärnvapen.

Utplåna

Genom att inte peka ut bara Donald Trump utan ledarna för alla världens nio kärnvapennationer hoppas fredskommittén att budskapet ska bli mer effektivt. Priset är helt klart en uppmaning till kärnvapenmakterna att sansa sig och tänka efter vad som står på spel.

De två atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki i andra världskrigets slutskede visade vilken fruktansvärd effekt dessa vapen har. Både direkt och på sikt genom strålningsskador. Dagens kärnvapen är många gånger mer kraftfulla och skulle de komma till användning riskerar mycket av mänskligt liv på vår planet att utplånas.

Ändå måste priset sorteras i under fliken idealistiska och symboliska utnämningar.

Liten chans

Chansen att valet av ICAN ska leda till en värld fri från kärnvapen är mikroskopisk. Kärnvapennationerna kommer att notera utnämningen, rycka på axlarna och behålla sina kärnvapen.

I dagens värld är varken USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, Indien, Pakistan, Israel eller Nordkorea beredda att ge upp sina kärnvapen.

Kärnvapen ger stor prestige, makt och inflytande. Alla anser att de behöver vapnen som ett sista skydd och avskräckning mot en väpnad attack. De vågar helt enkelt inte lita på sina fiender.

Inget Nobelpris i världen kan ändra på det.

Världens arbete har de senaste årtiondena varit helt inriktat på att hindra nya nationer från att skaffa sig dessa massförstörelsevapen. Icke-spridningsavtalet, som blev internationell lag 1970 och som 192 länder skrivit på, kom till för att hindra spridningen av kärnvapen. Dealen var att kärnvapenländerna skulle dela med sig av kärnteknologin för fredliga syften och att man på sikt skulle verka för avskaffande av kärnvapen.

Upprustning

Den senare punkten har man helt struntat i. USA och Sovjetunionen har under perioder nedrustat sin arsenal i antal vapen men hela tiden fortsatt att utveckla och modernisera vapnen till enorma kostnader.

I dag är det upprustning snarare än nedrustning som gäller.

Kärnvapen är de sista massförstörelsevapen som inte är internationellt förbjudna. Både kemiska och biologiska vapen är bannlysta.

Här kan priset till ICAN fungera som en viktig väckarklocka.

LÄS OCKSÅ: ... men de här kanske inte borde ha fått fredspris

ANNONS