De döda männen hittades i ett källarutrymme i Sätra den 11 april 2019. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
De döda männen hittades i ett källarutrymme i Sätra den 11 april 2019. Arkivbild.

Friande domar för brutalt dubbelmord

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De döda männen hittades i ett källarutrymme i Sätra den 11 april 2019. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
De döda männen hittades i ett källarutrymme i Sätra den 11 april 2019. Arkivbild.

NYHETER

Med flera skott i huvudet sköts de båda unga männen till döds, nakna och inträngda i ett slutet källarområde.

Två män åtalades för det uppmärksammade dubbelmordet i Stockholmsförorten Sätra förra våren, men nu frias de båda av Svea hovrätt.

Både åklagaren och tingsrättens ordförande har liknat det råa dubbelmordet vid rena avrättningar. Men ingen av de två åtalade männen, 28 år gamla, kan bevisas ha deltagit i gärningen, anser hovrätten.

I tingsrätten dömdes den ene av dem till livstids fängelse för mord, men i hovrätten går de båda fria.

Kan inte knytas

Rätten anser inte att åklagarna har bevisat att någon av de åtalade har deltagit i dubbelmordet på det sätt som krävs för att de ska kunna dömas för mord:

"Det går enligt hovrätten inte att knyta någon av personerna till brottsplatsen och det är inte heller bevisat att de deltagit i planeringen av morden", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Hovrätten anser dock att det hade varit möjligt att döma en tredje person för morden. Men personen är död och kan inte dömas.

Den tredje personen hade lämnat dna-spår efter sig i källarutrymmet i form av en snusprilla på golvet. Det är även den personen som konstaterats ha haft kontakt med de mördade männen kort före morden. Likaså ska motivet bakom morden, enligt åklagarna en konflikt om narkotikahandeln i Sätra, ha gällt mellan den tredje personen och en av de mördade männen.

Motivbild saknas

Inget i utredningen tyder på att även de åtalade själva haft någon konflikt med de mördade männen, skriver hovrätten i domen.

Denna tredje person hade även av åklagarna pekats ut som drivande för morden. Vederbörande sköts till döds i sitt hem kort efter dubbelmordet i Sätra.

Hovrätten anser det bevisat att de åtalade männen stöttade den tredje personen i agerandet innan morden på ett sätt som skulle kunna medföra ansvar för medhjälp till mord. Det är dock inte bevisat att de förstått eller misstänkt vad som skulle komma att ske i källaren. "De kan därför inte dömas för medhjälp till mord", skriver hovrätten.

Åklagare Daniel Insulander anser att det borde funnits utrymme att döma männen för medhjälp till mord.

– Jag tycker man ska göra en sammanvägd bedömning av allting. Säger man att någon befinner sig direkt i anslutning till brottsplatsen före gärningen, att det finns dna på hylsor i källarförrådet, och att det troligt också är de som rör sig över bron direkt efter gärningen, då tycker jag någonstans att man har en förklaringsbörda som misstänkt att förklara hur det kan vara så. Då tycker jag det är märkligt att man inte kommer till ett annat avslut, säger Insulander till TT.

Rena avrättningar

De unga männen sköts till döds med fyra skott vardera, med två olika vapen. Dubbelmordet har beskrivits som synnerligen brutalt.

– Offren har tvingats in i ett trångt utrymme, de har inte kunnat fly, de har tvingats av sina kläder. De har varit i sittande position. Vi bedömer att den här situationen liknade rena avrättningar, sade tingsrättens ordförande Eva-Lena Norgren till TT efter tingsrättens dom.

Den ena av männen döms dock till fängelse i två år och sex månader för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Eftersom ingen av de åtalade döms för morden ges ingen ersättning för offrens efterlevande. De mördade männen blev 18 respektive 21 år gamla.

Publicerad:

LÄS VIDARE