Konservativa HDZ omvalt i Kroatien

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-07-06

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic och hans konservativa parti HDZ får förnyat förtroende att bilda regering.

– De har en ganska bekväm position nu eftersom de kanske kan välja samarbetspartner och inte behöver förhandla med motståndare på högerkanten, säger analytikern Berto Salaj.

HDZ, som har dominerat landets politik under större delen av dess snart 30-åriga självständighet, lyckas inte skrapa ihop egen majoritet men får betydligt fler röster än den främsta rivalen – en mitten-vänster-koalition ledd av Socialdemokraterna (SDP).

Med 90 procent av rösterna räknade har HDZ 68 av 151 platser i parlamentet. Därefter följer en SPD:s koalition med minst 42 platser och på tredje plats det populistiska högerpartiet DPMS med 15 platser.

Framgångsrik coronahantering

– Vi har en svår mandatperiod full av utmaningar bakom oss och utmaningarna som väntar är ännu större, säger Plenkovic.

Premiärministerns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade och strax över 100 människor har avlidit i landet med 4,2 miljoner invånare.

SDP-ledaren Davor Bernardic meddelar att han avgår och "gratulerar valvinnaren som är HDZ och Andrej Plenkovic".

Klarar sig utan DPMS

HDZ:s avgående miljöminister Tomislav Coric säger att han väntar sig att partiet kommer att hitta en koalitionspartner de kommande dagarna. Det finns "politiska alternativ som ligger nära oss både ur ideologisk och praktisk synvinkel", säger han till lokal-tv.

Ett sätt att tillskansa sig majoriteten om 76 platser skulle vara att alliera sig med parlamentsledamöter från etniska minoriteter. Då skulle HDZ inte behöva stöd från DPMS, som leds av folksångaren Miroslav Skoro som tidigare både har uttryckt nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia samt har anklagats för sexism. DPMS anses ha lockat en del HDZ-väljare som varit besvikna över Plenkovics politik.

Följ ämnen i artikeln