Kommun anmäler sig själva efter dödsfall

Publicerad 2019-07-27

Arkivbild

Den 19 juli hittades en åttaårig pojke och hans mamma döda i en lägenhet.

Socialtjänsten hade tidigare utrett kvinnans psykiska hälsa men vid årsskiftet valt att lägga ner utredningen.

Nu har Trelleborgs kommun anmält sig själva.

När pojkens pappa gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i augusti förra året inleddes en utredning eftersom en förhandsbedömning visade att mamman led av psykisk ohälsa.

Socialtjänsten i Trelleborg konstaterade att det fanns en oro för att mammans diagnos kunde påverka pojken. Vid årsskiftet valde socialsekreteraren i Trelleborg dock att avsluta utredningen utan åtgärd.

Efter att mamman gjort två självmordsförsök ansökte pappan om enskild vårdnad med hänvisning till att barnet missköttes både vad gäller hygien och mat.​ Men beslutet dröjde och Socialtjänsten bestämde att barnet tillsvidare skulle bo varannan vecka hos mamman och varannan vecka hos pappan.

Efter dödsfallen skriver nu kommunen i ett inlägg på sin hemsida att man gör en lex Sarah-anmälan för att ”grundligt utreda omständigheterna kring det inträffade.”

– Det är en oerhört tragisk händelse och vi behöver därför titta på det på djupet, säger Mari-Louise Kondrup, tillförordnad chef för socialförvaltningen, till Trelleborgs Allehanda.