Besked om sommaren kommer om två veckor

TT

Publicerad 2020-05-20

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att besked om sommaren kommer 3 juni. Arkivbild.

Många väntar på besked från Folkhälsomyndigheten om vilka råd och restriktioner som gäller i sommar. Statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftar nu att beskedet kommer i början av nästa månad.

– Den 3 juni är målet vi har för att ta fram sommarvägledning, säger han på myndighetens presskonferens på onsdagen.

Den som hoppats att råden skulle bli konkreta – som att man exempelvis ska välja husbilen framför tåget om man reser bort – riskerar att bli besviken.

– Det kommer att vara rätt övergripande för vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn. Det kommer att vara övergripande så att de som organiserar verksamheter ska ha ett bra underlag, säger Tegnell till TT.

Han medger att vissa aktiviteter i sommar kommer att innebära en större risk för smittspridning än andra. När Folkhälsomyndigheten undersöker vilka restriktioner som skulle kunna lättas, och eventuellt skärpas, tittar man på utvecklingen av antalet dödsfall, hur många som intensivvårdas och hur många som konstaterats vara smittade.

– Dessutom har vi ju hela tiden en dialog om hur hård pressen är i sjukvården, säger Anders Tegnell.

Framtiden vad gäller sjukdomen är väldigt svår att sia om, varför det enligt statsepidemiologen är komplicerat att besluta om lättnader av restriktioner.

– Vi tittar på många av dem, hur stora folksamlingar som kan samlas, hur vi kan hantera fotboll och annan idrott. Resande är en central bit i det hela för väldigt många, säger Tegnell.

Följ ämnen i artikeln