Tog 1,5 år för UD att lämna ut dokument till Aftonbladet

Förstörde granskning – får kritik från JO

Publicerad 2019-05-09

Aftonbladet begärde sommaren 2017 ut handlingar från utrikesdepartementet, UD.

Först 490 dagar senare lämnade departementet ut dokumenten, och får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO.

– Vi har en fantastisk offentlighetsprincip i Sverige. Men när det fungerar så här går det inte att granska UD, säger Aftonbladets reporter Richard Aschberg.

Aftonbladet inledde under 2017 en granskning av statsrådens representation.

Grävreportern Richard Aschberg mejlade UD, utrikesdepartementet, som är en del av Regeringskansliet, den 16 augusti 2017 och bad om att få ta del av bland annat olika fakturor och listor.

Att få ut allmänna handlingar brukar ta några timmar – högst några dagar.

Men inte förrän kvällen den 19 december 2018 fick reportern svar.

Då hade UD till slut, efter 490 dagar, skickat handlingarna som de, enligt utredningen, började sekretesspröva den 24 augusti 2017.

Enligt Tryckfrihetsförordningen, Sveriges grundlag, ska de allmänna handlingarna lämnas ut skyndsamt – ”genast eller så snart det är möjligt”.

Justitieombudsmannen, JO, har i flera uttalande uppgett att ”en eller ett par dagars fördröjning kan accepteras om materialet är väldigt omfattande eller komplicerat”.

Aftonbladet gjorde därför en JO-anmälan.

Fått flera bakläxor

På onsdagen kom beslutet från JO – som återigen riktar kritik mot UD.

– Det här sätter hela offentlighetsprincipen ur spel, man kan inte granska departement och myndigheter om det ska vara på det här sättet. Man håller på med till exempel en granskning, sen kommer handlingarna 1,5 år efter man begärt ut dem, man kommer knappt ihåg vad det handlar om då, säger Aftonbladets Richard Aschberg.

Richard Aschberg.

JO skriver i beslutet att UD ”under flera år fått återkommande kritik” för att de inte följt skyndsamhetskravet, och så sent om i förra månaden fick de bakläxa från JO.

– Det är frustrerade, man har en lagstiftning som gör Sverige unikt, sen följer man inte den. Det går inte att granska dem och det är ett jätteproblem, säger Richard Aschberg.

JO kommer därför att kontrollera utrikesdepartementet och har gett dem till i höst att återkomma med vilka åtgärder som vidtagits för att något liknande inte ska hända igen.

– De har fått kritik så många gånger men ändå fortsätter det.

Tror du att UD gör det med flit för att de vet att det är en grävande reporter som begär ut uppgifterna?

– Nej, det tror jag inte. De gör så här med andra också, de har inga vettiga rutiner. De håller på med sekretessprövning som tar alldeles för lång tid.

– Man kan acceptera en fördröjning på några dagar, någon vecka eller någon månad med en vettig förklaring, men 1,5 år är helt oacceptabelt, säger Aschberg.

JO kommer nu att följa upp UD:s rutiner.