Bilderna visar: Metanläcka över Östersjön

Publicerad 2022-10-13

Jätteläckan över Östersjön går att se på satellitbilder.

Enligt företaget GHGSat är utsläppet från Nord Stream 2 det största som de någonsin upptäckt från en enskild källa.

När satellitbilderna togs i slutet av september läckte metangas från Nord Stream 2 i en hastighet av 79 000 kilo i timmen.

Det motsvarar förbränningen av 907 000 kilo kol.

Koncentrationen av metan i luften utanför Bornholm har fångats på satellitbilder av GHGSat.

Företaget, som övervakar utsläpp från rymden, säger att det är det största utsläpp från en enskild källa som de någonsin upptäckt.

– Det våra satelliter har observerat är ett betydande utsläpp från en av de fyra läckorna. Framöver kommer satellitobservationer och data spela en allt viktigare roll för att upptäcka och minska stora utsläpp som detta, säger Stephane Germain, grundare och VD för GHGSat.

Brandfarlig gas

Metan är en växthusgas som snabbar på de globala uppvärmningen. Den är också mycket brandfarlig, och när den kommer i kontakt med luften ökar det risken för explosioner. Dessutom försämras luftkvalitén omedelbart av ett sådant utsläpp.

Läckan som syns på bilderna kommer från Nord Stream 2, en av de två gasledningar där explosioner skedde den 26 september.

96 procent av gasen som finns i de två rörledningarna består av metan. Det är det som skapat strömmen av bubblor på havsytan.

Misstänkt sabotage

I måndags var det fortfarande ett litet utsläpp från Nord Stream 2. Enligt den senaste observationen nådde utsläppet på ytan en storlek av cirka 15 meter.

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom explosionerna vid gasledningarna. Men Säpo uppgav i går att misstankarna om grovt sabotage har skärpts.