Massavhopp när Rouzbeh Parsi skulle delta i Iransamtal

Publicerad 2022-10-12

På tisdagskvällen skulle Kulturhuset ha haft i en samtalskväll om protesterna i Iran.

Kvällen ställdes in efter att majoriteten av deltagarna hoppat efter en kampanj på sociala medier, som anklagar forskaren Rouzbeh Parsi för att gå regimens ärende.

– Tråkigt och sorgligt, säger Agneta Ramberg, tidigare Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio, som skulle varit moderator.

Mahsa Jina Aminis död har lett till stora demonstrationer i Iran under snart en månads tid. Hela världen har följt demonstranternas kamp mot regimen. Under tisdagskvällen skulle Kulturhuset ha hållt i ett samtal med diskussioner kring den iranska regimens kvinnoförtryck.

Men kvällen ställdes in efter att majoriteten av deltagarna hoppat av.

Agneta Ramberg, tidigare Mellanösternkorrespondent och utrikespolitisk kommentator på Sveriges radio, skulle ha varit moderator under samtalskvällen. Hon säger att det fördes en kampanj på sociala medier.

– Under de omständigheterna är det inte så konstigt om folk hoppar av. Det fanns inget kvar av panelen. Kvällen var helt enkelt inte genomförbar, vilket jag tycker är både tråkigt och sorgligt, säger hon till Aftonbladet.

Hätsk kampanj mot Rouzbeh Parsi

Kampanjen har riktat sig mot paneldeltagaren Rouzbeh Parsi, som är etnolog och forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI.

Den fick fart efter att han skrivit en kolumn i Expressen om demonstrationerna i Iran där han bland annat varnar om att regimen inte kommer att ge upp greppet om befolkningen.

Rouzbeh Parsi.

Kolumnen har blivit mycket omdebatterad. På sociala medier har tonen varit minst sagt hätsk och han har anklagats för att vara regimvän och lobbyist. I flera kommentarer kallas han för ”förrädare”, ”regimens agent” och att han ”sålt sin själ till mullorna”.

Elnaz Baghlanian: Meddelat arrangörerna

Även författaren Elnaz Baghlanian skulle ha deltagit, och säger till Aftonbladet att hon inte har något intresse av att uttala sig om varför hon hoppade av.

– Jag har meddelat orsaken till arrangörerna. Jag vill inte uttala mig om enskilda individer. Jag tycker att fokus borde vara på frihetskampen i Iran, inte på honom.

Kulturhuset i Stockholm.

Kulturhuset vill inte gå in på detaljer om anledningen till att deltagare valt att hoppa av.

– Det har varit ett antal av deltagarna som har valt att lämna återbud. Då kan vi inte genomföra evenemanget, säger Kulturhusets presschef Kristoffer Talltorp, och vill inte kommentera händelsen vidare.

Ui försöker hitta ett nytt datum

Utrikespolitiska institutet, som Rouzbeh Parsi arbetar för, har uttalat sig om det inställda evenemanget på deras hemsida:

”Vi vill klargöra att Rouzbeh Parsi, som skulle ha deltagit i samtalet, bedriver fri och oberoende forskning och folkbildning vid Utrikespolitiska institutet.”

Ui försöker hitta ett nytt datum där ett liknande evenemang kan genomföras. Det är oklart om Rouzbeh Parsi kommer att delta då.

Aftonbladet har sökt Rouzbeh Parsi som säger att han inte vill kommentera saken just nu.

ANNONS