Mångmiljonböter hotar Akademiska sjukhuset

Publicerad 2021-09-30

Senast den 2 december måste Akademiska sjukhuset i Uppsala utöka sina vårdplatser.

Annars måste sjukhuset betala 20 miljoner kronor i böter.

– Vårdplatsläget under sommaren 2021 har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Allvarliga patientsäkerhetsrisker och för få vårdplatser. Så lyder den bedömning som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gjort av Akademiska sjukhuset i Uppsala, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ivo har länge larmat om allvarliga brister på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Trots det har inga åtgärder vidtagits, och nu är situationen värre än någonsin, enligt myndigheten.

– Ivo har i flera tidigare tillsynsinsatser begärt att vårdgivaren ska åtgärda bristerna. Men vårdplatsläget under sommaren 2021 har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i pressmeddelandet.

Böter: 20 miljoner kronor

Framför allt saknas vårdplatser på sjukhuset, vilket äventyrar säkerheten för de patienter som skrivs in och söker vård där.

Nu ställer Ivo nya krav: om sjukhuset inte tillsätter 30 nya vårdplatser före den 2 december i år måste de böta 20 miljoner kronor.

– Vitesbeloppet motiveras av att detta är en mycket allvarlig situation. Som tillsynsmyndighet har vi under en längre period fört dialog med Akademiska sjukhuset och regionledningen. Vi har haft tydliga krav på åtgärder för att förbättra patientsäkerheten. Nu är vi i ett läge där det krävs kraftfullare åtgärder, säger Peder Carlsson.

”Vi har larmat länge”

Anna-Karin Agvald, distriktsläkare i Tierp och ordförande för Upplands allmänna läkarförening, ser mycket allvarligt på situationen på Akademiska sjukhuset.

– Läget på akuten på sjukhuset är något som vi har uppmärksammat länge och problemet har funnits i många år. Det har sakta men säkert blivit sämre och sämre där, säger hon.

Hon pekar framför allt på att den rådande bristen på sjuksköterskor och vårdplatser.

– Ivo hävdar att man behöver 30 vårdplatser till, men det räcker inte om situationen ska förbättras. Det behövs fler platser än så, och framför allt fler anställda sjuksköterskor, säger Anna-Karin Agvald.

Utöver de rådande bristerna på personal och platser ligger det ett sparkrav på sjukhuset.

– Sparkravet kommer inte gynna situationen. Det spelar ingen roll vad man gör för att åtgärda situationen, om man inte ser till att utöka platserna på sjukhuset.