Färre villainbrott under pandemin

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2022-01-27

Inbrotten i villor har minskat under pandemin, men detsamma gäller inte för lägenheter. Arrangerad bild.

Pandemin har gjort villainbrott och fickstölder mindre attraktiva för tjuvarna. Samtidigt har stölderna av bildelar ökat explosionsartat, visar ny statistik.

– Det är klart att tjuvar har behövt hitta nya områden i en tid där vi har suttit hemma, säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen (SSF) till TT.

Risken för att bli av med plånboken har halverats sedan pandemin bröt ut, åtminstone rent statistiskt. Det visar data från Brottsförebyggande rådet som SSF sammanställt.

Året före pandemin, 2019, polisanmäldes totalt 34 961 fickstölder, ett antal som hade sjunkit till 16 921 anmälningar 2021.

– Det här är något som sticker ut väldigt mycket och det är förstås ett resultat av att vi inte har varit ute och rört på oss i samma utsträckning till följd av restriktioner på bio och restauranger och så vidare, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF.

På samma nivå

Även antalet villainbrott minskade ordentligt och gick ner med 33 procent under samma period.

Trenden gäller dock inte alla boendeformer. För lägenheter var siffran över antalet inbrott i princip oförändrad i fjol jämfört med 2019.

– En möjlig del av förklaringen är att många som bor i lägenhet helt enkelt har jobb som innebär att de inte har kunnat arbeta hemifrån, säger Lina Nilsson.

På andra stöldområden har det i stället skett en explosionsartad utveckling uppåt under de undersökta åren. Mängden inbrott i källare och förråd gick exempelvis upp med 30 procent – och antalet bildelsstölder ökade med 76 procent.

Bland bildelsstölderna har katalysatorer varit särskilt intressanta för de som begår brotten.

– Det har blivit väldigt lukrativt och de är relativt enkla att stjäla.

”Exceptionellt”

Plötsliga statistiska förändringar av den här typen är ovanliga, säger Lina Nilsson. Den generella tendensen är vanligtvis små rörelser upp och ner från år till år.

– Men så händer något exceptionellt och det är ju det vi ser här, säger hon och syftar på pandemin.

Att tjuvarnas fokus har ändrats i takt med att människor tvingats lägga om sina liv visar på att de kriminella är flexibla och benägna att hitta nya vägar för att kunna fortsätta begår brott, enligt Lina Nilsson.

– Om någon så att säga tar ens levebröd ifrån en så måste man helt enkelt försöka hitta på något annat.